Забраната за достъп на коли в Морската градина зависи от

...
Забраната за достъп на коли в Морската градина зависи от
Коментари Харесай

Утре става ясно дали ще има забрана за коли в Морската градина

Забраната за достъп на коли в Морската градина зависи от това дали Общински съвет ще одобри на утрешното си съвещание окончателния план за актуализация на Генералния проект за организацията на придвижването в града. Ако документът получи утвърждение, това ще значи връщане на КПП-тата в парка, слагане на забранителни знаци и ограничение достъпа на коли. Ограничението няма да важи за живущите в „ Салатанат “.

Това стана ясно от думите на кмета Иван Портних, който е вносител на предлагането и който изрази убеденост, че локалният парламент ще даде своята поддръжка, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Положих и поставям старания да се забранят колите в Морската градина. Корените на казуса са още в 90-те години на предишния век, когато по времето на Иван Костов е осъществена реставрация и приватизация на редица парцели в парка. На хора са връщани земи в Морската градина вместо да бъдат обезщетени с парцели в други елементи на града. Дадени са им зелени поляни, върху които през днешния ден има издигнати здания, за които аз не съм издавал позволения. Собствениците в тези парцели имат искания да стигат до тях с колите си. Някои живеят там, а други просто вършат бизнес “, съобщи Портних.

„ Създателите на приватизацията и реституцията през днешния ден оферират национализация и откупуване на парцелите. Позицията на Община Варна за Морската градина постоянно е била непрекъсната. Приморски парк е от басейн „ Приморски “ до Евксиноград. В него има алеи, а не улици. Морската градина би трябвало да е без коли “, безапелационен е кметът.

Зам.-кметът Пламена Маринова напомни, че първите заповеди за възбрана на коли в Морската градина, издадени от Община Варна, са от 2014 година. Заповедта за актуализиране на Генералния проект е атакувана от заинтерисовани лица. В резултат Общината сезира няколко институции – Министерство на регионалното развитие, Агенция „ Безопасност на придвижването “ и Прокуратурата.

„ Поискахме да бъде направена инспекция във всички общини по какъв метод са утвърдени техните генерални проекти за придвижване. Навсякъде са утвърдени по същия метод, само че единствено във Варна има проблем, тъй като стопира колите в Морската градина “, изясни Маринова.

Окончателният план за актуализация на Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна бе признат от комисии към Общински съвет още през есента на предходната година.

С приемането на обновения проект на процедура се позволява прекъсването на придвижването на коли в Приморски парк, околност „ Салтанат “.

Искането на градоначалника за утвърждение на плана се основава на законовите условия, забраняващи прекосяването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в обитаемоте места отвън обозначените за това места.

Проект за актуализация на ГПОД е направен и е утвърден от Общински съвет по устройство на територията още през юли 2019. След две години Върховен административен съд се произнася, че одобряването на окончателния план за актуализация на проекта съставлява нормативен акт. Местният орган, способен да издава такива актове, е Общински съвет. Именно това постанова предлагането да се прегледа и гласоподава от отрасловите комисии, а по-късно и от локалния парламент.

В досегашния проект няма избран режим на придвижване по съществуващата алейна мрежа в „ Салтанат ". Именно това постанова установяване на организацията на придвижването, отговаряща на условията на нормативната уредба и осигуряваща улеснение на всички участници – пешеходци, велосипедисти и други ППС и МПС с регламентиран достъп, при съблюдаване на условията за запазване на околната среда и ограничение на нездравословните въздействия от автомобилния превоз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР