Забраната за БНБ да финансира правителство, органи и институции, както

...
Забраната за БНБ да финансира правителство, органи и институции, както
Коментари Харесай

ЕЦБ със строги изисквания към БНБ

Забраната за Българска народна банка да финансира държавно управление, органи и институции, както и да печата пари, наложена от валутния ръб, е условие и на ЕЦБ, което към този момент би трябвало да съблюдаваме.

Централната ни банка не би трябвало да финансира държавни управления, национални органи и институции, както и служби и организации на Европейски Съюз. Това гласи условието, което към този момент е записано в препоръчани от финансовия министър Владислав Горанов промени в Закона за Българска народна банка, съобщи „ 24 часа ”.

Забраната категорично се отнася и за вложения в каквито и да е дългови бумаги на държавно управление, общини и държавни сдружения, както при първичното им разпространение, по този начин и при последващата им търговия.

България би трябвало да вкара законови гаранции за цялостна самостоятелност на Българска народна банка и за невмешателство на изпълнителната власт в работата ѝ.

Освен това би трябвало да променим законодателството си по този начин, че да подсигуряваме директно приложение на всички актове и наставления на ЕЦБ както във връзка с банките, работещи у нас, по този начин и за централната банка.

Всички тези промени ще бъдат записани в закони, само че най-вероятно ще влязат в действие след стрестестовете. Подготовката за тях към този момент е почнала. Усилено се работи и по методиката за новата оценка на банковите активи. Планът е двете оценки да са факт доникъде на 2019 година

Централната ни банка ще продължи да дава на ЕЦБ непрекъсната информация за лихвените равнища и други съществени индикатори.

Управлението на запасите в непозната валута, както и покупките или продажбите на валута, с цел да се балансират обменните курсове пък ще премине под контрола на ЕЦБ. Институцията, ръководена от Марио Драги, ще следи и за това дали се упражнява подобаващ контрол над финансовите пазари и институции, както и дали платежните системи работят безпроблемно.

След решение на съда на Европейски Съюз от 13 сепетември Българска народна банка пък ще би трябвало да разкрива пред депозанти на банкрутирали банки информация за реализирания контрол. Условието е тя да се дава на директно наранени от банкрута и да не визира ползите на трети страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР