Забраната за аборти в Тексас временно е премахната за спешни медицински случаи

...
Жените в Тексас със сериозни усложнения при бременност ще бъдат
Коментари Харесай

Жените в Тексас със сериозни усложнения при бременност ще бъдат освободени от забраната за аборти в южния американски щат, постанови съдия.

Съдия Джесика Мангръм каза, че има липса на яснота в законодателството, заставайки на страната на жени и лекари, които съдиха Тексас за забраната през март.

Лекарите няма да бъдат преследвани, когато упражняват своята „добросъвестна преценка“ за извършване на аборти, добави тя.

Временният забраната ще бъде в сила до приключване на делото.

Очаква се решението от петък да бъде обжалвано от държавата.

Законът на Тексас, който забранява всички аборти освен при тежки медицински обстоятелства, се смята за един от най-строгите в САЩ.

Нарушаването на забраната може носи глоба от $100 000 (£78 000) и до доживотен затвор.

Законодателството беше въведено през 2022 г. - малко след като Върховният съд отмени 50-годишния си старо решение Roe v Wade, което означава, че милиони жени в цялата страна са загубили конституционното право на аборт.

Това дело е първото, заведено от името на жени, които са са отказани аборти оттогава.

Върховният съд на САЩ прекратява конституционното право на аборт

В решението си в град Остин съдия Мангръм пише, че жените са „забавени или отказани достъп до грижи за аборт поради широко разпространената несигурност по отношение на нивото на дискретност на лекарите съгласно медицинското изключение от забраните за аборти в Тексас". за да се определи какво представлява спешна медицинска помощ, която би застрашила здравето или дори живота на жената.

Центърът за репродуктивни права, който съди Тексас, приветства решението.

"Днешното решение облекчава месеците на объркване относно това кои състояния се квалифицират като спешни медицински случаи съгласно забраните за аборти в Тексас, като дава разрешение на лекарите да използват собствената си медицинска преценка при определяне кога грижите за аборт са необходимо“, каза групата.

Водещият ищец Аманда Зуравски каза, че „за първи път от много време плаках от радост, когато научих новината“ .

Г-жа Зуравски казва, че животът й е бил изложен на риск миналата година, когато й е отказан аборт.

Беше й отказан аборт – след това тя почти умря

Искът, заведен миналия март срещу Тексас, настоява за обвързващо тълкуване на спешните медицински случаи в действащия закон.

Офисът на главния прокурор на Тексас твърди, че изключенията, настоявани от ищците, биха позволили ефективно начини за заобикаляне на забраната.

"Това например би позволило аборти за бременни жени със заболявания, вариращи от главоболие до чувство на депресия," казват офис адвокати.

Временната забрана е предназначена да продължи до решаване на делото. Но съгласно законите на Тексас решението се отлага автоматично веднага щом бъде обжалвано.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР