Забраната в рамките на Европейския съюз за внос на земеделски

...
Забраната в рамките на Европейския съюз за внос на земеделски
Коментари Харесай

Министър попари всички украински апетити към България

Забраната в границите на Европейския съюз за импорт на аграрни култури от Украйна ще продължи до 5 юни, като има декларация от Европейската комисия, че това може да продължи и за по-дълго време. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив.

" Това за България е извънреден триумф. Това значи, че България е пълностоен член на Европейски Съюз, а Европейски Съюз е подобен, какъвто би трябвало да бъде - с вътрешна взаимност сред самите страни. Това удостоверява нашата теза, че България има проблеми и комисията регистрира това ", сподели той.
-->
До 5 юни има възбрана за импорт на четири култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Вносът на слънчогледово олио ще продължава да се обследва от Европейска комисия. Явор Гечев съобщи, че идната седмица ще се срещне с украинския си сътрудник и двамата ще обсъдят както двустранните връзки, по този начин и вноса на олиото.

Коридорите ще не престават да се реализират, като България и останалите страни ще позволяват всички товари от Украйна за реекспорт към трети страни. Страната ни е дейна във връзка с коридорите, като до 5 юни ще работим интензивно по разнообразни оферти за усъвършенстването им, сподели министърът.

Все още не е известна сумата, която българските фермери ще получат от пакета от 100 млн. евро, обещан от Европейска комисия, през идната седмица Комисията би трябвало да я разгласи, уточни Гечев.

" Колкото и да е, сумата няма да покрие разноските, да не се заблуждаваме, въпросът е количествата зърно и слънчоглед, които имаме в България, да съумеем за този интервал да ги осъществяваме. "

Гечев увери, че няма да има разтърсвания на пазара и няма да има повишаване на хляба и олиото. Заяви, че в България има задоволително слънчоглед и пшеница, които да задоволят нашите потребности.

" Имаме огромни количества слънчоглед, царевица и пшеница, на които няма по какъв начин да се качат цените, тъй като търсенето и предлагането се сещат. Да са спокойни потребителите, няма да има разтърсвания на пазара, никой не ги чака, цените на тържищата на зърно падат. "

Незначителни са количествата украинско зърно, попаднали в хляба у нас, а българска пшеница има в остатък, съобщи земеделският министър.

" Имаме 2,5 млн. т пшеница в България, първокачествена, имаме 1,5 млн. т царевица и 1 166 000 тона слънчоглед. Това са по-големи количества от това, което можем да осъществяваме, така че не можем да приказваме за никаква далавера, нито пък за повдигане цената на хляба ".

България претендира за възбрана на вноса на още няколко продукта от Украйна - измежду тях са сухото мляко и медът. До 5 юни Европейска комисия ще обследва вноса и на други артикули от Украйна и ще реши дали да забрани вноса им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР