Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска

...
Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска
Коментари Харесай

Асен Василев: Забраната на внос на украинско зърно е нанесла щети на хазната за 146 млн. лв.

" Забраната на импорт на украинско зърно, което служебният кабинет изиска от ЕК, все още е нанесла вреди на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено Данък добавена стойност ", това заяви на брифинг пред медиите министърът на финансите Асен Василев.

Той съобщи и какви са упованията до края на годината. 

" До края на годината чакаме вредите да са по 40 млн. лв. на месец, в случай че наклонността се резервира. С това непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от доходи и накара целия български народ да заплаща по-скъп самун, по-скъпо брашно, олио, фуражи, а оттова и по-високи цени на млечните и месните артикули. И всичко това, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е генерирал облага от 2,5 милиарда лв.. Разумната политика е, в случай че има производители, които в действителност биха били сложени пред компликации и биха излезли на загуба, да има целеви помощи за тези производители. Но да се освободи вноса, с цел да се генерират доходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Това е виновното решение в интерес на всички български жители "

Асен Василев разяснява другите аспекти на дебата за и срещу импорт на украинско зърно.

" Приходите от произвеждане на зърнени култури за предходната година, когато украинският импорт беше позволен са 9, 976 милиарда лева Печалбата, на която са платени налози, за бранш зърнопроизводство е 2,507 милиарда лева При неразрешен импорт за 2021 приходите са 7,965 милиарда л, а облагата 1,862 милиарда лв.. Секторът е главен ползвател на дотация по линията на освобождението на горивата от данък. Това са 100 млн. лева невнесен данък в хазната от бранша. Субсидията към всички селскостопански ползватели е 1,6 милиарда лева за 2021, за 1,96 милиарда лева за 2022 година "

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР