Забрана за търговия и транспортиране на прасета се въвежда във

...
Забрана за търговия и транспортиране на прасета се въвежда във
Коментари Харесай

Мерки във Варненско заради разпространението на африканска чума по свинете

Забрана за търговия и превозване на свине се вкарва във Варненска област. Ограничението не се отнася за свинекомплексите в региона. Мерките се постановат поради откритото в землището на Девня диво прасе, умряло от африканска чума. Според Областната епизоотична комисия, която заседава през днешния ден изключително, към този момент не се постанова заличаване на животните в персоналните стопанства.

Девня

Особено строги ще бъдат ограниченията към двата огромни свинекомплекса в региона. Там се вкарва в допълнение проучване за африканска чума на всеки 15 дни.
Янко Иванов - зам.-министър на земеделието, храните и горите: Щ е предвидим като спешен проект, в случай че се наложи, и в случай че влезе чумата, да забележим къде ще става загробването на прасетата.
Наско Манасиев е притежател на свинекомплекс в региона, към този момент е въвел строги хигиенични ограничения за служащите си.
Наско Манасиев: Всеки служащ се дезинфекцира, облича се с нови облекла, работи единствено с тях вътре. Камионите се дезинфекцират със специфична установка.  Заради африканска чума: Проверяват домашните стопанства в региона на Девня Заради африканска чума: Проверяват домашните стопанства в региона на Девня
Втората проба от умрялото диво прасе, открито в землището на Девня, удостоверява, че животното е било болно от африканска чума. По този мотив през днешния ден във...

Д-р Георги Чобанов от Българската организация по сигурност на храните съобщи, че среди дивите свине в района по всяка възможност има и други инфектирани с африканска чума. Той прикани хората да изколят домашните прасета.
доктор Георги Чобанов - БАБХ: Ние приканваме стопаните да не отглеждат свине, тъй като 1-2 години ще са рискови. Инфекцията е тук, въпросът е дали ще предотвратим внасянето на инфекцията в задните дворове от дивата природа.
Кметовете на обитаемоте места в региона би трябвало да открият броя на прасетата, отглеждани в персоналните стопанства и да предупредят хората, че в случай че животните не са регистрирани, няма да получат обезщетение при положение, че болестта стигне до тях. Ловците също са инструктирани да алармират способените органи, в случай че открият болно от африканска чума животно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР