Заболяванията на венците са разнообразни и причините за възникването им

...
Заболяванията на венците са разнообразни и причините за възникването им
Коментари Харесай

Гингивални проблеми и плака – причини и съвети за лечение

Заболяванията на венците са разнородни и аргументите за възникването им са доста. Общото при всички гингивити е възпалението и то е локализирано във венците. След премахване на аргументите е допустимо изцяло излекуване и въстановяване на контура. Ако не се вземат подобаващи ограничения, казусът може да се задълбочи в подлежащите структури – кост и периовръзки. Това може да докара до трайна загуба на естетиката и до пародонтит.

Съществуват две съществени групи гингивити. При най-разпространения тип главната причина е натрупването на зъбната плака. Останалите зависят от систематични фактори – хормони, лекарства, общи болести, диети и други Възпалението на венците е резултат от струпване на плака. Плаката е микробен биофилм и е главен рисков фактор за пораждане на пародонтити. Контролирането на гингивалното инфектиране е съществена предварителна защита против поява на пародонтитите.

В България културата във връзка с оралната хигиена е все по-добра. Трудно през годините вървеше мотивацията за персоналната зъбна хигиена и за клиничното разчистване от денталния доктор. При здрави венци известната процедура за аудиенция при ортодонт веднъж в годината отстъпва на актуалната поддръжка на шест месеца. Хората отделят все по-голямо внимание на персоналната хигиена и сами посещават два пъти в годината кабинетите за апаратно разчистване и гланциране на зъби. Всяка поява на инфектиране и кървене, даже на единични места, е знак за гингивално инфектиране. Причината може да бъде счупена или погрешно сложена пломба, кариес, корен, усложнен пробив на влъхва и други

Ортодонтските проблеми също са съществено предизвикателство. Неправилното нареждане на зъбите изисква специфични грижи и спомагателни средства за разчистване на тези места, защото там се съдържа повече плака. Всяко зачервяване, отичане и кървене към единични или групи зъби е сигнал за посещаване при денталния доктор. Самолечение не се предлага, защото в случай че не се отстрани повода, казусът може да се задълбочи. Добрата вест е, че при гингивитите, изключително леките, едно или две визити плюс рецепта са задоволителни, с цел да могат да бъдат излекувани изцяло.

Зъбната плака е подвенечна и надвенечна. Надвенечната зъбна плака бързо пропълзява под венеца. Нарастването ѝ води до развиване и колонизация на по този начин наречените патогенни бактерии, които при избрани условия могат да разрушат зъбодържащите структури и костта. Подвенечната зъбна плака не може да се в профил от хората и изисква професионална интервенция. Особено при пушачите е потвърдено, че подвенечната микрофлора в плаката се характеризира с по-богато на „ патогени “ общество спрямо непушачите. Този фактор, може да се минимизира при приложимост на различни артикули от страна на пълнолетните пушачи, които по този начин биха траяли да пушат. Като в тази категория спадат така наречен артикули за нагряване на тютюн или вейповете, при които липсва развой на горене и надлежно формиране на пушек и отрови, присъщи за цигарения дим. 

Зъбният камък е калцифицирана зъбна плака. Върху зъбния камък се фиксира в допълнение жизнеспособна плака, богата на нездравословни бактерии. Степента и местата на натрупването му са характерни и зависят от орално-хигиенни привички, достъп до професионални грижи, диета, възраст, етнически генезис, периодичност на разчистване, систематични болести. Там където се практикува постоянна орална хигиена с достъп до експерт, надвенечният зъбен камък се натрупва към зъби наоколо до слюнчените жлези. Това в множеството случаи не се отразява на зъбното здраве. При пациенти с неуверена зъбна хигиена натрупването на подвенечен зъбен камък води до тежки възпаления и поява на гингивални рецесии. Рецесията е отдръпването на венеца и оголването на зъбите. Те засягат естетиката и изискват комплицирани хирургични процедури с присадки (взимане на тъкан от небцето и други места). Надвенечният зъбен камък може да бъде следен от самите хора посредством лечебни пасти, води за усти, орални душове и други Тези артикули отсрочват втвърдяването на зъбния камък и улесняват отстраняването му. Правилната персонална хигиена, постоянни визити за разчистване и гланциране на зъбите, консултация с персоналния дентален доктор или експерт могат да доведат до бързо и дейно изцеление без трайни последици и затруднения.

 Нашият създател: доктор Йорданка Панайотова, п ародонтолог и х оноруван учител към  катедра Пародонтология МУ София  

Д-р Панайотова, приключва Стоматологичен факултет на МУ-София с отличен триумф. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна здравна информация. През 1995-2000 година работи като експерт Юниордент. След основаването на катедра Пародонтология във ФДМ София, през 2000 година, печели конкурс за хоноруван помощник, където преподава и до момента.

Интересите й са ориентирани най-вече към хирургичното пародонтално лекуване и има огромни триумфи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е приключила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо образование при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лекуването. През 2016 година приключва компетентност, „ Модерни технологии при лекуване на пародонтални болести “ в University of Genoa.

През 2018 година доктор Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на Европейска общност ДЕНТ, където ползва професионалните си и квалифицирани умения в лекуването на гингивити и пародонтити, за което е определена за Лекар по дентална медицина за 2021 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР