Забелязва се увеличение в броя децата с Остри респираторни заболявания

...
Забелязва се увеличение в броя децата с Остри респираторни заболявания
Коментари Харесай

Варненски лекар: Вирусните инфекции при децата този сезон не протичат тежко

Забелязва се нарастване в броя децата с Остри респираторни болести във Варна, само че в множеството случаи се касае за леко протичане и рядко се стига до затруднения. Това сподели за Moreto.net общопрактикуващият доктор доктор Светлин Митев, който е и ръководител на Регионалната гилдия на фамилните лекари.

По думите на експерта този растеж на заболели с вирусни инфекции в детска възраст напълно не е необикновен за сезона. На този стадий доминират случаите с кашлица и хрема.

В градините наблюдават за кашлица и хрема. Обществото се е нагласило в тази посока както родителите, по този начин и личният състав в забавачниците, разяснява докторът. Допълни, че при недоволства детето се насочва за обзор и за домашно лекуване при потребност. В други страни като Германия и Австрия практиката е по-различна. Там децата не се връщат за всяха хрема. Това е по-естественият метод да се случват нещата с построяването на имунитета, само че въпреки всичко нещата не стават по безконтролен метод и се оказва нужният надзор. Детето не може да пораства в саксия и безусловно изолирано. Така или другояче имунитетът се построява до към 4-годишна възраст.

Повечето вирусни болести при децата минават добре и без затруднения. Обикновено за към седмица се стига до излекуване. Понякога казусът се проточва. Често е поради наслагване и с други проблеми като алергии, да вземем за пример, сподели още доктор Митев.

При по-голямата част от пациентите симптоматичното лекуване е изцяло задоволително. Стига се и до затруднения като отити, бронхити, пневмонии, само че това са по-скоро единични случаи. Ако положението не се усъвършенства, а върви към утежняване, родителите да не пробват да се оправят сами, а да търсят навременна здравна помощ, безапелационен е експертът.

По отношение на противовируснинте препарати и имуномодулаторите д -р Митев разяснява, че няма безапелационни проучвания за резултата от тях. В множеството случаи предлаганите артикули в аптечната мрежа са хранителни добавки. Някои са с билков състав. На част от тях се приписват и антивирусни свойства. Не е неточност използването им, само че не е ясно и дали има действителна изгода от тях.

„ Симптоматичното лекуване и личният имунитет са тези, които лекуват, както и антибиотиците при потребност и затруднения. Имуномодулаторите и антивирусните препарати са по – скоро допълващо лекуване “, счита експертът.

Според последната седмична информация на РЗИ за интервала 11-17 ноември болните от остри респираторни болести са се нараснали над 5 пъти по отношение на 4 – 10 ноември, когато са били едвам 80. Повече от половината заболели и за двата интервала са на възраст от 0 до 14 години. Малък е процентът на случаите, стигнали до затруднение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР