Забавяне на становището от Националния институт за недвижимо културно наследство

...
Забавяне на становището от Националния институт за недвижимо културно наследство
Коментари Харесай

Общината: Нямаме становище от НИНКН защо се бави проектът за...

Забавяне на мнението от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) спъва работата по плана за Небет тепе „ По крепостните стени на Филипопол “, настояват от Община Пловдив. Докато съгласувателният документ не бъде получен, локалната администрация не може да издаде позволение за градеж и да започва работата по плана. Той е с европейско финансиране и всички действия би трябвало да приключат до края на идната година. Преди години Пловдив към този момент изпусна близо 5 млн. от Европейски Съюз за реституция на тепето поради закъснение в подготовката на плановата документи.

Новият план е входиран в НИНКН още на 23 август 2021 година, само че публично мнение от там няма. На 13 декември са изпратени писма до министъра на културата и до шефа на НИНКН с искане да се ревизира за какво се бави процедурата. В първия работен ден на 2022 година от културното министерство е получен отговор, според който институтът би трябвало да даде мнението си в седемдневен период. От НИНКН обаче настояват, че то ще бъде негативно поради сериозен пропуск, за който чиновниците в Общината от дълго време са известени.

" Ако има проблем в самия план, би трябвало да го разберем. Още никой нищо не ни е споделил. Там някъде е казусът, че никой не ни е споделил нищо. Ако има проблем в плана, ще се оправи и ще се даде да се подпише. Знам, че има компликации, малко са хората, които работят там, само че това не ги интересува пловдивчани, те желаят да стане дълго чаканият план ", разяснява през вчерашния ден кметът Здравко Димитров.

Неговото вице Пламен Панов пък изрази терзанията си от забавянето, защото обектът би трябвало да бъде приключен до края на 2023 година. В противоположен случай има риск за финансирането. Той добави още, че в случай че се получи до седмица мнението на Института за недвижимо културно завещание, до края на януари всички документи ще са набавени и строителните и реставрационните действия могат да започват.

Проектът „ По крепостните стени на Филипопол “ е на обща стойност 8 009 425, 66 лв. с Данък добавена стойност, като малко над 6 милиона лв. е безвъзмездното финансиране по Оперативна програма " Региони в напредък ", а Община Пловдив съфинансира плана с 2 милиона лв., за което изтегли нисколихвен заем от Фонда за устойчиви градове. По плана би трябвало да бъде осъществена реституция, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе, реституция, консервация и експониране на Източната врата на Филипопол, реорганизация на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустрояване на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят информативен център и санитарни пространства, в това число и за хора в неравностойно състояние.
Свързани вести Реставрацията на Небет тепе 4 месеца буксува в НИНКН Спряха по телефона европейски план за 8 милиона
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР