Забавяне на инфлацията се очаква през следващите месеци, заяви заместник–министърът

...
Забавяне на инфлацията се очаква през следващите месеци, заяви заместник–министърът
Коментари Харесай

`Министерството на финансите очаква забавяне на инфлацията

Забавяне на инфлацията се чака през идващите месеци, съобщи заместник–министърът на финансите Методи Методиев на конференция, отдадена на пътя на България към еврозоната. Твърде високата инфлация е единственият аршин от контракта от Маастрихт, който страната ни не извършва:

„ Ние се надяваме, че през идващите месеци инфлацията в България много по-осезаемо, много по-рязко да стартира да спада, същото се следи и в нашите сътрудници от Европейски Съюз “.

Методиев изрази вяра, че нужните законодателни промени по пътя към еврочленството ще бъдат осъществени от новия парламент, където има ясно завършено евроатлантическо болшинство. От своя страна гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев акцентира, че до края на годината банките ще бъдат подготвени в доста огромна степен за смяна на валутата, макар че това няма да се случи от 1 януари 2024 година:

„ Българска народна банка и комерсиалните банки ще бъдат в доста огромна степен подготвени за въвеждане на еврото в границите на актуалната година “.

България ще се причисли към еврозоната с сегашния курс на лв. към еврото, а интервалът, в който и двете валути ще са публично платежно средство, е един месец от датата на участието ни в еврозоната, потвърдиха от финансовото министерство.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР