За Земята — Достъп до правосъдие“ обжалва решението на Районната

...
За Земята — Достъп до правосъдие“ обжалва решението на Районната
Коментари Харесай

Инвестиционно предложение на ТЕЦ „Брикел“ застрашава района на Стара Загора и Гълъбово с още по-мръсен въздух


За Земята — Достъп до правораздаване “ апелира решението на Районната ревизия по околна среда и водите — Стара Загора (РИОСВ — Стара Загора), съгласно което Топлоелектрическа централа „ Брикел “ може да стартира да изгаря боклуци без разбор по какъв начин това ще се отрази на хората и природата. Това се споделя в известие на организацията до медиите.

Районът към този момент страда от високи равнища на замърсители във въздуха, а Гълъбово е единственото място в Европа със повишени равнища на серен диоксид. Добавянето на още един източник на рискови газове може да се окаже сериозно, по тази причина решението да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е преждевременно и не е съобразено с публичния интерес, се споделя в жалбата. Въпреки това планът получи зелена светлина.

Инвестиционното предложение на топлоелектроцентралата, обвързвана с Христо Ковачки, планува част от горивото на въглища да бъде сменено с биомаса, RDF и нефтошисти. Не е ясно какво е положението на инсталацията, в която взаимно ще се изгарят въглища и нефтошисти, коминтерат от За Земята.

При осъществяваните многократни инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда — Стара Загора се откриват нееднократни случаи на индустриални повреди в инсталацията на Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Много от тях водят до изпускания на непречистени излъчвания във въздуха на град Гълъбово, при което са били нарушавани условията за качество на атмосферния въздух. Най-вероятно, също по този начин са били нарушавани условията за запазване на човешкото здраве на работещите, се акцентира в жалбата на „ За Земята — Достъп до правораздаване “.

Случаят с Топлоелектрическа централа „ Брикел “ е индикативен за политиката, която се води по отношение на остарелите механически и морално мощности на въглища в България. Те нормално биват оставени необезпокоявано да работят и да изхвърлят в атмосферата нездравословни излъчвания, без горивните съоръжения да дават отговор на най-хубавите налични техники. В случая — и без оценка за въздействието върху околната среда, която да потвърди, че промяната на горивото няма да докара до още по-голям екологичен проблем. „ Чрез отбягване на вложения в пречиствателни уреди и изгаряне на боклуци, операторите единствено удължават мъката на тези остарели съоръжения като вредят на хората за сметка на финансовото богатство на притежателите им “, споделя Теодора Стоянова от „ Гринпийс — България “.

Имайки поради, че разделното събиране и преработването прекомерно постепенно си проправят път в множеството общини в България, изгарянето на разбъркан боклук ще докара до още по-голяма липса на тласък. За страдание вместо да се работи в интерес на развиването на дребните възобновимите източници на сила и енергийната самостоятелност на домовете, още веднъж се дава преимущество на огромните производители и се пречи на самостоятелността на хората.

„ Топлоелектрическа централа „ Брикел “ е измежду най-старите и замърсяващи централи в България, която от дълго време трябваше да бъде затворена. Това капиталово желание е следващият образец за това по какъв начин икономическите ползи се слагат над тези на хората и тяхното здраве. Населението на Гълъбово в продължение на години е било подлагано на непрестанно замърсяване. И в този момент, когато Регионална инспекция за опазване на околната среда има опция да направи нещо, което да не усилва това замърсяване, те я пропиляват. Не сме съгласни с тяхното решение и ще се борим за по-чист въздух и здравословна среда за жителите на Гълъбово и района “, споделя Генади Кондарев от „ За Земята — Достъп до правораздаване “.

България е единствената страна в Европейски Съюз, против която сега има дейности на Европейската комисия по отношение на равнищата на замърсяване със серен диоксид: още през 2010 година е получено дефинитивно документално предизвестие заради неспазване на пределно допустимите стойности за наличие на серен диоксид във въздуха. Опасността страната да бъде наказана поради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на „ Марица-изток “ край Гълъбово е напълно действителна, предизвестяват и от Министерството на околната среда и водите в доклада за работата на служебния кабинет от февруари до април 2017 година, оповестен на уеб страницата на ведомството в края на мандата му, напомнят още природозащитниците.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР