За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската

...
За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската
Коментари Харесай

Радев: Достъпът до електроенергия на предсказуема и поносима цена е стратегическа задача

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската стопанска система се изисква навременно, уравновесено и сложно решение на казуса с високите цени на електричеството за небитовите консуматори и гаранции за надеждна сила на налична и предсказуема цена. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща с представители на управленията на национално представителни организации на работодателите в България - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска самодейност (ССИ). Разговорът се организира на „ Дондуков “ 2 по самодейност на организациите по отношение на високата цена на електрическата енергия за небитовите консуматори.

Работодателите упорстват за бързи и съгласувани дейности на държавните институции и използване на ефикасни ограничения за компенсиране на бизнеса, с цел да се избегне рискът от прекратяване на работа и на банкрути на български предприятия, загуба на работни места и обществено напрежение. Участниците в срещата предложиха съответни ограничения за компенсиране на бизнеса и молиха за привикване на експертен съвещателен съвет за енергетика с присъединяване на представители на способените институции и специалисти, с цел да се намерят работещи решения за справяне с казуса. В рамките на диалога беше посочено, че с изключение на усложнения и загуби за огромните предприятия, съществува действителен риск за активността на дребния и междинен бизнес, който е подложен на прага на своето оцеляване. Работодателите подчертаха, че казусът с растежа на цените на електрическата енергия е на европейско ниво, само че в това време у нас могат да се намерят държавни механизми в поддръжка на бизнеса, напълно в сходство с условията на Европейски Съюз.

Необходими са бързи и виновни дейности, с цел да се обезвреждат следствията от рецесията с цената на енергоресурсите, тъй като енергетиката е пиедестал за развиването на всяка стопанска система, съобщи президентът Радев. По думите му, ефикасните ограничения за небитовите консуматори ще подсигуряват освен оцеляването и развиването на бизнеса в България, само че и ще запазят неговата конкурентоспособност. „ Това е директно обвързвано и с преодоляването на инфлацията, както и с възстановяване на виталния стандарт на всички жители “, добави Румен Радев.

Според президента с изключение на незабавни ограничения за преодоляване на рецесията, са нужни и политики в средносрочен проект в бранш „ Енергетика “, което изисква уравновесен метод, с цел да не се позволен непоправими последици върху пазарите и негативен резултат върху стопанската система. Румен Радев съобщи, че в разговор сред институциите и бизнеса е належащо да се изготви дълготрайна енергийна тактика на България с визия за развиване на бранша за десетилетия напред.

Държавният глава уточни още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, би трябвало да бъде отбраната на жителите и на стопанската система. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в границите на Европейски Съюз и това би трябвало да се промени, съобщи президентът. Той уточни, че чака модифицираните версии на инициираните от Европейския съвет отчети за метода на действие на енергийните тържища и на схемата за търговия с излъчвания в Европейски Съюз, с цел да се откри има ли далавера при търговията на тях.

Президентът се ангажира да продължи градивния разговор с работодателите за намиране на решение за преодоляване на рецесията и за чертане на средносрочни и дълготрайни цели в бранш „ Енергетика “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР