За яснота относно реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник

...
За яснота относно реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Община Пловдив предвиди ли средства за реставрацията на сграфитото на Димитър Киров?

За изясненост по отношение на реставрацията на сграфитото на известния пловдивски художник Димитър Киров упорстват общинските съветници от „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

Мащабното произведение на изкуството пострада при стихия в Стария град, в резултат на която падна част от него. Сграфитото се намира на фасадата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Сградата е недвижима културна полезност и е общинска благосъстоятелност.

През 2023-та година екип реставратори спешно укрепи сграфитото , с цел да резервира частта, която не беше разрушена. От тогава до момента няма информация по кое време ще бъде възобновено изцяло срутеното изображение на Захари Зограф , около което всекидневно минават стотици туристи и пловдивчани.

Затова от групата на ПП-ДБ входират запитване до кмета Костадин Димитров с два въпроса:

– Предвидени ли са средства в бюджета на община Пловдив за 2024 година за цялостна реституция на сграфитото на Димитър Киров и какъв е размерът на тези средства?
– В какъв интервал общината възнамерява да стартира дейностите по реставрацията на сграфитото на Димитър Киров?

От „ Продължаваме промяната-Демократична България “ чакат отговорите на общинската администрация в законовия за това период.

„ Само посредством бистрота и положително ръководство можем да запазим историческото благосъстояние на нашия град “ , безапелационни са общинските съветници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР