За ясен график, по който да бъдат решени отворените политически

...
За ясен график, по който да бъдат решени отворените политически
Коментари Харесай

Българи от РСМ разтревожени, че кабинетът Петков може да отложи защитата на правата им


За явен график, по който да бъдат решени отворените политически проблеми сред България и Република Северна Македония, се разгласи президентът Румен Радев по време на втората си, в границите на няколко месеца, среща с представители на организации и сдружения на българите в Северна Македония. Според него загърбването на тези проблеми рано или късно ще докара до блокиране на процеса на интеграция на Република Северна Македония, което страната ни никога не желае.

" Затова аз упорствам изрично да има ясни гаранции и резистентен развой по пътя на европейската интеграция на Северна Македония. Затова и държа вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, наедно с другите елементи от нации, да бъде наложително изискване за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на договарянията ", съобщи президента при започване на срещата.

По думите му преди началото на договарянията би трябвало да има ясни гаранции за отбрана на българското културно-историческо завещание в Република Северна Македония.

" И преди да отворим вратата за начало на договарянията, да забележим явен резистентен развой за премахване на езика на омразата. Вашите деца да не се срамят да се нарекат българи ", уточни Румен Радев.

И акцентира, че това никога не е интервенция от страна на България във вътрешните каузи на Република Северна Македония.

" Това е израз на нашата угриженост и поддръжка за ефикасния път към участието на страната в Европейския съюз. Пътят към това участие да се основава на ценене на човешките права и на премахване на идеологемите от тоталитарното минало ".

Държавният глава напомни, че не поддържа хрумвания за малцинства, нито за сепаратистки течения, само че поддържа устрема на българите в Северна Македония да бъдат пълноправни жители на тяхната страна.

" Това би трябвало да бъде гаранцията за нашата безусловна поддръжка за начало на договарянията и въобще за целия развой на европейска интеграция. Ние можем и държим да оказваме помощ, това е наш дълг ", съобщи още Радев.

Петар Колев, който е представител на организациите на българите в Северна Македония, напомни техните претенции:

" Децата ни да могат да се самоопределят свободно като българи. Искаме в нашата страна да можем да участваме пълноценно в нейния политически, стопански, културен и публичен живот. Да бъде ясно и изрично предпазено нашето културно-историческо завещание, което виждаме всекидневно да се разрушава.

Настояваме за неотложни дейности в посока изсветляване на историческата истина за нашите общи предшественици, която несъмнено да бъде отразена в просветителния развой на нашата страна. Никой не може повече да търпи децата ни да се връщат разплакани от учебно заведение, тъй като някой там се е опитал да ги убеждава, че техните предшественици са били фашисти или окупатори, татаро-монголи, които са били най-големият зложелател на Северна Македония. Езикът на омразата повече не може да бъде търпян ".

По думите му смяната на учебниците е фундаментът, върху който ще се изградят бъдещите взаимоотношения сред България и Северна Македония.

От сдруженията на българите в Северна Македония обърнаха внимание на следното:

" В последно време се появиха доста информации и като ги следим, у нас стартира да се основава визия, че може би българското държавно управление е поело задължения, които задължения ще доведат до това тези въпроси да се отсрочат в преговорния развой. За нас тази позиция е рискована ", съобщи Петар Колев.

Затова представители на сдруженията ще се срещнат следобяд с представители на Министерския съвет в България, а на следващия ден ще бъдат в Народното събрание.

" За да чуем, дали България продължава да поддържа нашите претенции за тъждество, правдивост, за ценене на културно-историческото ни завещание в Република Северна Македония, за смяна и съществени крачки в битката с езика на омразата, което би трябвало да се случи преди започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз ", изясни Колев.

Българският държавен глава предложи по време на срещите въпросите да се показват искрено, както през днешния ден, и да се потърсят гаранции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР