За втори пореден път разследването за трагичната катастрофа край Своге,

...
За втори пореден път разследването за трагичната катастрофа край Своге,
Коментари Харесай

За пореден път: Делото за катастрофата край Своге се връща на прокуратурата

За втори следващ път следствието за трагичната злополука край Своге, при която починаха 20 души, се връща на прокуратурата. Решението е на апелативния съд в София и е дефинитивно. Така обвинителният акт ще би трябвало да се преработва още веднъж, само че съдейки по досегашната процедура, това надали ще докара до промени.

Трагичният случай стана новоремонтирана права от пътя през 2018 година Впоследствие се оказа, че строителните работи са осъществени некачествено и в платното са вложени материали, които вършат настилката хлъзгава, а сцеплението на гумите с асфалта – доста едва. Заради злополуката оставки подадоха тогавашният районен министър Николай Нанков и шефът на Министерство на вътрешните работи по това време – Валентин Радев. И двамата обясняваха, че нямат виновност за случая.

Първоначално бе упрекнат единствено водачът на авариралия рейс – Григор Григоров. След разкритията за некачествения ремонт обаче към отговорност бяха привлечени и началници от строителната компания, направила ремонта - „ Трейс “. Още при първото внасяне на обвинителния акт стана ясно, че това дело има слаби изгледи за триумф.

В края на предходната година апелативният първото връщане за доразследване. В него бе обяснено, че има доста неясноти в обвиняванията против Бисер Иванов, изпълнителен шеф в " Трейс ", Иван Иванов, механически началник на ремонта, Светослав Трифонов, началник на асфалтова база в Костинброд, Михаела Томова, строителен инженер от компанията за контрол и Стела Попниколова, началник в дирекция в организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). От правосъдното определение се разбра, че разбираемо е единствено обвиняването против водача Григоров, само че то не е и от най-сложните – той дава отговор за шофиране с превишена скорост.

След това прокуратурата внесе обвинителния акт още веднъж в съда., а решението бе протестирано. Сега то е доказано. Така към този момент четири години след трагичния случай процесът не може да стартира даже на първа инстанция, а забавянето явно ще се проточи още.

Това не е единственото дело, почнало след злополуката. – Светослав Глосов и Дончо Атанасов – за това, че не се подхванали дейности, с цел да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в положение безвредно за придвижване. Това дело също бе върнато от съда, а в последна сметка производството бе прекъснато от прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР