За втори път в историята Русия изпрати петрола си в

...
За втори път в историята Русия изпрати петрола си в
Коментари Харесай

Руският петрол намери път без санкции

За повторно в историята Русия изпрати петрола си в Китай по Северния морски път. Петролното ембарго на Европейски Съюз, което ще влезе в действие след месец, прави този маршрут по-привлекателен. Той е по-кратък и по-бърз и най-важното е, че е свободен от западни наказания. Може ли Северният морски път да се трансформира в избавление за съветския нефт?

Първата доставка на нефт по Северния морски път се състоя през 2019 година Но от този момент няма и помен от това, което е напълно разбираемо, защото главният пазар за продажби - европейският - беше наоколо.

Санкциите обаче вършат маршрута на Северния морски път по-привлекателен за Москва, считат анализаторите. В края на краищата напълно скоро - от 5 декември - Русия няма да може да доставя недопечен нефт в Европейски Съюз, а от началото на февруари 2023 година и петролни артикули заради европейските наказания.

Според „ Блумбърг “ в края на октомври танкер за предпазване, дебаркирал в Мурманск, е натоварил недопечен нефт в профилирания танкер-ледоразбивач „ Василий Динков “. Този танкер плава по Северния морски път, предишния уикенд той прекоси северното крайбрежие на Русия и мина през Беринговия пролив, който разделя страната от Аляска. " Василий Динков " би трябвало да дойде с съветски нефт в китайското пристанище Риджао на 17 ноември. Това е вторият път в съветската история, когато петролът се изпраща в Китай по този метод.

Транспортирането на недопечен нефт под наказания до Китай по Северния морски път като цяло може да бъде печелившо. Първо, това е най-краткият път сред Европа и Източна Азия. Пътят до Китай от балтийските пристанища на Русия е на половина по-дълъг от нормалния маршрут през Суецкия канал. От Мурманск до Китай на танкера му лишава към две до три седмици, до момента в който по обичайния маршрут цели осем седмици.

Второ, не се начисляват такси за прекосяването на Северния морски път и не се изискват спомагателни документи при прекосяване на границите на други страни, споделя Андрей Маслов, анализатор. Тук няма опашки и пирати, както по южното трасе.

„ Самата инфраструктура на Северния морски път е подготвена, поддържа се от „ Росатом “ в положително положение и не изисква вложения и време “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси. И най-после, този маршрут е предпазен от санкционен удар.

Защо този маршрут не стана известен? Факт е, че с очевидните преимущества има доста проблеми.

Първо, това са най-тежките условия за корабоплаване на планетата. Северният морски път на Русия минава през айсберги и при мощни студове. Това води до втория проблем – за транспорт на товари са нужни ледоразбивачи и специфични плавателни съдове.

„ В изискванията на полярна зима е съвсем невероятно да се поддържа нужната температура в стандартните танкери. Това изисква специфични танкери, които могат да устоят на сурови температурни условия. Има и специфични условия към професионализма на екипажа “, отбелязва Маслов.

„ На процедура нямаме танкери от пети и седми арктически клас, които разрешават зимна навигация. Не единствено, че у нас има малко такива танкери, малко са и в целия свят, тъй като няма огромни товаропотоци при такива тежки условия. За да бъде превозването на нефт по Северния морски път не еднократно, а постоянно и значимо, би трябвало да създадем огромен флот, какъвто сега няма в целия свят. Ще отнеме доста време. Тези кораби не би трябвало да се строят тук. „ Звезда “ към този момент е заредена с други поръчки, по-специално за строителството на газови танкери. Основното е, че в този момент би трябвало да се направи поръчка за строителството на такива кораби “, отбелязва Сергей Кондратиев.

За схващане: по-рано Русия наемаше най-вече европейски танкери от нормалния клас за превозване на нефт, след европейските ограничавания те ще би трябвало да бъдат изоставени. Но Русия няма да остане без флот, тя може да наема кораби в Иран, Индия, ОАЕ и други страни. В случай на кораби от арктически клас това няма да се получи, тъй като има доста малко такива в целия свят.

Така профилираният танкер0ледоразбивач „ Василий Динков “, който сега плава за Китай, е един от трите кораба във флота, издигнат особено за превозване на нефт от експортния терминал на „ Лукойл “ край Мурманск. Русия разполага единствено с осем такива кораба.

„ Северният морски път е обгърнат в лед за към осем месеца в годината, тъй че за прекосяването му са нужни ледоразбивачи. Освен това ледоразбивачите са нужни даже през лятото в изключително сложни региони. Има единствено четири атомни ледоразбивача в употреба. Има високи условия и към професионализма на екипажа “, споделя Маслов.

Друго затруднение е, че заради продължаващите коронавирусни блокировки потреблението на нефт в Китай е спаднало до най-ниските равнища за последните пет години, тъй че може да е мъчно да се усили предлагането на недопечен нефт над към този момент високите размери, счита Кондратиев. Сега Китай получава съветски нефт през тръбопровода ЕСПО и през пристанището Козмино към този момент оптимално.

„ По-перспективен пазар от позиция на увеличение на износа на нефт сега са Индия и другите страни от Югоизточна Азия, тъй като там има търсене и са по-чувствителни към цената. И тук не е толкоз значимо потреблението на Северния морски път, доста по-близък е Новоросийск за превозване на нефт до тези страни “, отбелязва заместник-началникът на икономическия отдел на IEF.

Друга компликация е правната. „ Все още има ограничаване за транспорт на артикули по Северния морски път с кораби под непознати знамена. За прекосяването им е належащо особено позволение. Само кораби, плаващи под съветски байрак, могат да плават по СМП. Вероятно е належащо да се промени законодателството “, споделя Кондратиев.

Тези проблеми явно не се вземат решение бързо и изискват големи вложения. Следователно е малко евентуално през идващите години да се усили доставката на нефт по Северния морски път към Азия. „ Ситуацията ще се промени ненапълно, когато планът „ Восток Петрол “ бъде стартиран от Роснефт, който възнамерява да транспортира нефт по Северния морски път съвсем през цялата година, в случай че „ Роснефт “ успее да започва този сложен план в сегашните условия и да приготви логистиката за него. Но това въпреки всичко ще бъде локална история, защото доставките няма да идват от пристанищата на Ленинградска област, а от Североизточен Сибир “, счита Сергей Кондратиев. Стартирането на този план е планувано за 2024 година

Според специалиста, стартирането на пълностоен директен маршрут по Северния морски път от пристанищата на Ленинградска област до Източна Азия ще отнеме 4-5 години, т.е. е допустимо не по-рано от 2027 година И тогава, в случай че работата се извърши доста бързо: към този момент в този момент ще се появи някой, който ще бъде заинтригуван и виновен за поръчването на кораби и за надзора на тяхното строителство.

И, несъмнено, е належащо да се намерят купувачи в Азия с дълготрайни контракти. Междувременно ще остане настоящ обичайният маршрут за доставка на нефт през Суецкия канал с танкери клас „ Афрамакс “.

Струва си да се означи, че Русия в действителност не доставя толкоз нефт в Европейски Съюз, колкото преди. Следователно последствията от петролното ембарго надали ще бъдат пагубни. Според Кондратиев сега Русия доставя на Европейски Съюз 1,2-1,4 милиона барела нефт дневно, до момента в който общият размер на съветския експорт на недопечен нефт, в това число доставките по тръбопроводи, е към 4,5 милиона барела дневно.

„ За част от този размер от 1,2–1,4 млн. барела сигурно ще намерим консуматори след влизане в действие на ембаргото “, уверен е Кондратиев. Песимистичният сюжет допуска, че до лятото на 2023 година Русия ще би трябвало да понижи производството на нефт с 500-800 хиляди барела дневно, умерено песимистичният - с 300-400 хиляди. Най-вероятно обаче производството ни ще намалее с не повече от 300 хиляди барела дневно поради европейското ембарго, отбелязва специалистът. Възможни са песимистични сюжети, в случай че международната стопанска система изпадне в нова рецесия, което неизбежно ще докара до спад в търсенето на сила.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР