За втора поредна година България бележи сериозен ръст на жертвите

...
За втора поредна година България бележи сериозен ръст на жертвите
Коментари Харесай

Войната по пътищата пренареди приоритетите на служебното ръководство на МВР - вижте какви са те

За втора поредна година България бележи сериозен растеж на жертвите при произшествия по пътищата. Днес става тъкмо един месец откогато Министерство на вътрешните работи започва акция против пияните и дрогираните водачи, а изводите са стряскащи - близо 6% от тестваните водачи са седнали зад кормилото след приложимост на опиати, а двойно повече са хванати да карат след приложимост на алкохол.

Как тези данни пренаредиха целите на служебното управление на Министерство на вътрешните работи вижте във включването на Иво Никодимов.

От началото на годината до през вчерашния ден жертвите на пътя са с близо 12 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. През 2021 също белязахме значителен растеж след няколко години, в които починалите при произшествия намаляваха.

През първата седмица на август починалите на пътя са съвсем два пъти повече, в сравнение с през първите 7 дни на същия месец предходната година. Експертите наблюдават статистиката през първата седмица на август, тъй като анализите сочат, че тя е пикова в натоварването на придвижването поради началото на най-активната част от летния почивен сезон.

И различен стряскащ факт - от 11 юли до през днешния ден при засилени инспекции са хванати близо 550 водачи, седнали зад кормилото след приложимост на опиати. Общо тестваните са малко под 9500 като има и над 300 отказали да бъдат тествани. Тези данни сложиха като главен приоритет в работата на служебния вътрешен министър тъй наречените " сигурност на придвижването ". Разбира се, задача номер 1, остават изборите и противодействието на покупко-продажбата на гласове.

Снимки: БГНЕС



Продължаване на битката с купения и корпоративен избор е главен приоритет в работата на вътрешното министерство през идващите два месеца. Освен последователност в това отношение Иван Демерджиев залага и на надграждане най-много в крайния резултат.

" Като този път се надяваме и ще дадем всичко от себе си да уличим лица, които реализират тези практики и да ги надигнем пред правораздаването. ", посочи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи.

През миналата първа седмица от встъпването в служба е изработен разбор на слабостите от изборите през предходната година, в това число проблемите със съхранението на машините за гласоподаване. Вече се работи по изчистването на тези недостатъци, увери служебният вицепремиер. Противодействието на войната по пътищата е вторият приоритет в работата на вътрешното министерство.

" Да разработим цялостна тактика, която да обезпечи резултати, както в къси периоди, по този начин и в дълготраен проект. Защото отчитаме, че обстановката е много тежка и изисква бързи, безапелационни, само че в това време и трайни ограничения. ", добави Демерджиев.

Най-неотложните дейности ще бъдат разисквани още този четвъртък на Национално заседание с всички шефове на основни и регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. Въвежда се и явен аршин за успеваемост.

" Резултатите ще ги намерим, в случай че успеем да ограничим броя на тежките произшествия и броя на починалите в такива. ", изясни Иван Демерджиев.

Друг приоритет на вътрешното министерство е присъединението на страната ни към Шенгенското пространство, противодействието на контрабандата и Данък добавена стойност измамите, както и осъществяването на уговорките по Плана за възобновяване.

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев дава отговор и за цялостната съгласуваност на изборите. Той разгласи, че още от на следващия ден дружно с ЦИК стартират взаимна работа по целия развой на организация на вота на 2 октомври, тъй че да се подсигурява, че всеки български жител ще може да упражни правото си на глас, без значение дали се намира у нас или отвън страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР