За всяко жури, което е обвързано с индустрия като филмовата,

...
За всяко жури, което е обвързано с индустрия като филмовата,
Коментари Харесай

Ясен Григоров, режисьор: От 2021 г. има проблем със Златен глобус, в комисията няма нито един чернокож

За всяко жури, което е обвързано с промишленост като филмовата, от която се генерират доста огромни доходи и има финансови упования на вложители и продуценти, е изцяло обикновено да има и правила. Дали тези правила ни харесват, или не – въпрос на избор на всеки актьор е дали да бъде в симбиоза, или триене. Това сподели режисьорът Ясен Григоров в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “

Според него няма нищо противоречиво в решението комисията, която връчва премиите " Златен Глобус “, към този момент да бъде назначавана на квотен принцип. Тя към този момент би трябвало да бъде формирана наложително от 47% дами, 26% латиноамериканци, 13% азиатци, 11% чернокожи и 9% представители на Близкия изток. " От 2021 година има проблем със " Златен глобус “ и Асоциацията на задграничните публицисти, в която няма нито един цветнокож член. Промяната идва в резултат от следствие на няколко огромни медии и недоволства от организации, които са се почувствали агресирани от расистки и сексистки разисквания в тази комисия, която не е допускала безусловно съзнателно на породист и сексистки принцип други членове. Една комисия, която не може да се авторегулира, получава наказания от някакви организации и вкарва тези квоти, които ни нервират, тъй като са процентни. Това изкуство работи с доста повече от проценти – работи с същински пари, и по тази причина е промишленост, която би трябвало да работи и с проценти “, разяснява Ясен Григоров. 

Истинският проблем съгласно него е в квотния принцип на основаването на изкуство, без значение от типа му. " Изкуството е поле на независимост, което не предстои на оценка. Там само актьорът има погледа и правото да направи това, което желае, стига то да не вреди. Минали сме през разнообразни политически системи, разнообразни стопански моменти – всяка една ера дава отпечатък върху това по какъв начин се основава едно кино произведение. Киното е едно от най-трайните изкуства във времето, които оставят отпечатък на момента, в който живеем, за много далечно бъдеще. Затова правенето на кино и изкуство е напряко политически акт, то няма по какъв начин да не бъде подчинено на моментната обстановка “, счита режисьорът.  

В този смисъл всички кино, без значение дали са интернационалните или местни, са награди, които са подчинени директно на културните институти към съответните държавни управления, т.е. те са политически актове и са съобразени с политическата обстановка, разяснява още Ясен Григоров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР