За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата

...
За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата
Коментари Харесай

Няма Такова Шоу! Принц Чарлз Беше Току-Що Убит От Самия Доналд Тръмп!

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата публично искане с приложена експертиза с доказателства за генезис на културните полезности от територията страната. Представени са и доказателства за противозаконен експорт, както и информация за статута на археологическите културни полезности като държавна благосъстоятелност, според турското законодателство.

Процедурата по връщането се прави на съображение на Конвенцията на ЮНЕСКО за ограниченията, ориентирани към възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности и съглашението за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт, директно прекосяване и прекачване на собствеността на културни полезности, подписано сред двете страни през 2012 година

През ноември 2012 година България е върнала на турската страна към 20 културни полезности, измежду които римска мраморна скулптура на жена, бронзов бюст на Афродита, бронзови свещници, антични и средновековни монети, оловен феодален щемпел, които са открити при митническа инспекция на камион пренасящ артикули от южната ни съседка за Белгия, уточни Димитров.

Той означи, че от 2011 година насам България е получила от разнообразни страни по света полезности, които са изнесени от нашата територия, както и е върнала движимости, хванати от митничари или служители на реда у нас.

Зам.-министър Явуз съобщи от своя страна, че министерствата на двете страни работят в доста положително съдействие. Тя посочи, че има и други артефакти, за чието връщане в Турция, като страна на генезис, са се обърнали към българските управляващи. Явуз означи, че по другите случаи текат административните процедури и се надява, че и те ще бъдат върнати. По думите й през 2012 година последно Турция е върнала на България скъпи предмети от римския интервал. Към сегашния миг няма други постъпили претенции от България за връщане на такива обекти, добави тя.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР