За ураганен вятър и за висока лавинна опасност на Седемте

...
За ураганен вятър и за висока лавинна опасност на Седемте
Коментари Харесай

Ураганен вятър и висока лавинна опасност при Седемте рилски езера

За ураганен вятър и за висока лавинна заплаха на Седемте рилски езера предизвестяват планинските спасители. Вятърът е толкоз мощен, че трети ден не работи седалковият въжен превоз до хижа „ Рилски езера “. По циркуса са единствено обособени скиори и фенове на рискови спускания.

Вятърът е южен и това основава огромна лавинна заплаха по циркуса, сподели Божидар Джокин от избавителния отряд в Дупница:

" Сняг има много, само че в този момент с този топъл южен вятър стяга снега и е омекнал, тъй че има заплаха и от лавини. Самият сняг натежава, тъй че би трябвало да се заобикалят преходите във високата част, натежава снега и духането на южните ветрове натежава снегът, което дава причина за срутване даже и от единствено себе си, без човешка интервенция ".

След 2 януари Спасителната работа - Дупница ще има непрекъснато дежурство на Седемте езера - до тогава ще бъде подписан и договорът с БЧК по организацията и обезпечаването на дежурния екип.

Дотогова се реагира единствено при подаден сигнал за случай или бедстващи в планината. През Коледните празници такива не е имало.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР