За укрепване на всички свлачища в страната са необходими над

...
За укрепване на всички свлачища в страната са необходими над
Коментари Харесай

Нанков: Обмисляме фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия

За подсилване на всички свлачища в страната са нужни над 1 милиарда лв.

„ Обмисляме основаването на Фонд за превъзмогване на вредите след естествени бедствия. Това е едно от решенията за справяне с дефицита на средства на страната за такива цели. “ Това сподели пред медии министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков откакто откри конгрес на непрекъснатата комисия по кадастър на Европейския съюз на тематика " Данните като основа на цифровото общество ", оповестиха от пресцентъра на районното министерство.

Министърът изясни, че сходни практики има в редица европейски страни, а механизмите за генериране на средства във фонда могат да бъдат разнообразни. За частни парцели това може да е посредством минимална вноска от налог „ Сгради “ или посредством застрахователните полици, а за обществени – и посредством бюджетни средства. В момента в страната има над 2 хиляди свлачища, единствено предходната година са регистрирани 40 на брой, а през миналата седмица нововъзникналите по републиканската пътна мрежа са 17.

„ За справяне с всички свлачища в страната е нужен голям запас, който нито страната, нито Министерство на регионалното развитие може да обезпечат “, сподели министър Нанков. Той акцентира, че страната би трябвало да сътвори механизъм и дълготрайна политика за предварителна защита и реакция за справяне с бедствени обстановки, а не да се работи отчасти.

За да се усъвършенства работата на геозащитните сдружения, сега се прави тяхното преструктуриране и се основава едно гееозащитно сдружение с клонове в страната, стана ясно от думите на министъра. Николай Нанков изясни, че се работи за оптимално бързото взимане на решение за започване на спешни действия на срутището на пътя Смолян – Мадан и обезпечаването на различен маршрут в района, по който хората няма да заобикалят 27-28 километра, а единствено към километър.

Подобряването на обслужването на жителите и бизнеса е измежду главните задания, които Министерство на регионалното развитие и Агенцията по геодезия, картография и кадастър си слагат, сподели още министър Нанков. На форума районният министър заяви, че в границите на идващите две години над 90 на 100 от територията на страната се чака да бъде покрита с кадастрална карта. Сега този % е 36.

По данни на Национален статистически институт за предходната година над 67 на 100 от българите имат достъп до интернет, само че едвам 10 на 100 от потребителите на услугите на организацията ги декларират по електронен път. Николай Нанков подсети, че декларирани по електронен път, услугите са с 30 на 100 по-евтини.

След покритието на страната с кадастрална карта и прекосяването на регистъра на поземлената благосъстоятелност към организацията, ще има надграждане със профилирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск.

Предизвикателство пред организацията е и политиката по усвояването на методическите инструкции на геореферираните и геопространствените данни по евродирективата Inspire, означи в умозаключение министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР