За цялото си управление Михаил Горбачов посещава България едва 2

...
За цялото си управление Михаил Горбачов посещава България едва 2
Коментари Харесай

Гласност и Перестройка - думите, които влязоха в България с избирането на Михаил Горбачов за президент на СССР

За цялото си ръководство Михаил Горбачов посещава България едвам 2 пъти. Политиката му обаче отеква мощно в страната ни и провокира промяна на властта.

" Гласност " и " Перестройка " - думите, които влязоха в България с избирането на Михаил Горбачов за президент на Съветския съюз. Нахлуха в средата на 80-те, предизвикаха дълбоки процеси, трансформираха настройки и родиха нови очаквания.

" Реакциите бяха разнопосочни, само че 80-те години бяха белязани с чувство за смяна. Във въздуха се усещаше, че нещата вървят към смяна ", сподели Петко Симеонов, политик и съучредител на Съюз на демократичните сили.

Масовото българско общество обаче не било готово за измененията, счита Петко Симеонов, който бил член на основания през 1988-ма Клуб за поддръжка на гласността и преустройството.

" Тази политика, която се вкара по времето на Горбачов и имаше абсолютно едно мощно въздействие, изключително измежду интелектуалните среди в България. Широтата на обсъжданите тематики, тези табута, които бяха преди този момент, бяха отхвърлени и изключително за историческите интервали. Така че това без подозрение беше един значим фактор на първо място за университетските и интелектуални среди, които по-късно участваха в измененията ", разяснява проф. Йордан Баев, историк.

Само две години откакто е определен за руски водач, връзките сред Горбачов и Тодор Живков стават извънредно комплицирани, разкрива професор Йордан Баев, който се е срещал със брачната половинка на Горбачов - Раиса, разговарял е с хора от екипа му, проучил е документите на фондация " Горбачов ", както и разкрития списък на политбюро на Комунистическа партия на Съветския съюз.

" Самият Живков прави опит да се хареса на всички руски ръководители, само че просто при Горбачов това не се получава. При всички останали по някакъв метод става, при Горбачов първоначално имат някакви взаимоотношения, само че Горбачов гледа на Живков и на Хонекер като на едни останали в предишното от един предишен интервал. Един диалог, който открих във Фондация Горбачов, беше прекомерно забавен - когато Горбачов приказва с Франсоа Митеран и унищожителна характерност за Тодор Живков. Като че ли Митеран е по-благосклонен към Живков, в сравнение с самият Горбачов.

В България това нещо имаше едно посрещане във върхушката, Тодор Живков се опитваше да оцелее. Но имаше реакция и измежду популацията, по-будните хора всеобщо имаха благосклонност към Горбачов и към започнатите към него промени, тогава беше взрива на руския щемпел в България. Раздаваха се руски издания, абонирането беше свободно и доста на ниска цена. Така че българското общество живееше с тези промени ", добави проф. Йордан Баев.

Управлението на Горбачов ражда доктрината " Синатра " - руска смешка или същинско ентусиазъм от песента на Синатра " My way ". Идеята е всяка страна от Варшавския контракт сама да избере своя път. Преди 12 години в изявление пред журналиста от Българска национална телевизия Валери Маринов, Горбачов изясни правилата на своята политика:

" Ние на никое място не се намесихме! Никъде! Това беше кардинално наше състояние. Най-добре хората сами да създадат своя избор. Е, ето, както споделят в този момент се учат къде вярно и къде – погрешно. Навярно е трябвало да се мине през това ", разяснява Михаил Горбачов, президент на Съюз на съветските социалистически републики (1990-1991г.).

След свалянето на Тодор Живков Горбачов продължава да има роля в ръководството на страната ни. През декември 89-та се среща с Петър Младенов, а в средата на идната година с Александър Лилов.

" Тогава Горбачов поучава да се даде част от властта и на опозицията и това фактически става. Първо доктор Желев, който е определен през лятото на 1990 година и второ това съдружно държавно управление на Димитър Попов с присъединяване и на Съюз на демократичните сили и на Българска социалистическа партия ", съобщи проф. Йордан Баев.

Вглеждайки се в историята на света, на Европа и България, Петко Симеонов дефинира Горбачов като сполучлив потилитик.

" Официално в Русия гледат на Горбачов като на изменник. Но ние в България и вие като публицисти, като младежи сте по-свободни, можете да пътувате по света, можете в прочут смисъл да говорите и защитавате позиции, които смятате за верни. Това го нямаше преди и белегът на Горбачов остава в нашия свят, в нашия живот ", сподели Петко Симеонов.

Крайната оценка за Горбачов е на историята - показва Петко Симеонов.

По тематиката работиха: Биляна Бонева, Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР