Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на

...
Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на
Коментари Харесай

Путин няма да присъства на погребението на Горбачов

Руският президент Владимир Путин няма да участва на погребението на Михаил Горбачов в събота, защото работният график, " за жалост, не му разрешава ", съобщи през днешния ден неговият прессекретар Дмитрий Песков, представен от международните организации.



фотография: БГНЕС

Поради тази причина преди да отпътува тази заран на посещаване в съветския ексклав Калининград, Путин се е дал прошка с последния руския водач в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му. Руската държавна телевизия сподели по какъв начин Путин се приближава до отворения ковчег на Горбачов и слага букет червени рози до него. Той стои за малко в безмълвие и с наведена глава, допира ковчега, прекръства се и се отдръпва.

Горбачов ще бъде заровен на московското гробище " Новодевиче " паралелно до брачната половинка си Раиса след траурна гала в Колонната зала на Дома на препоръките, където се организираха държавните погребения по руско време. Церемонията ще бъде с детайли на държавно заравяне - почетен часовой, сбогуване - като държавното управление ще окаже помощ при организацията му, съобщи Песков пред публицисти, само че не отговори на въпрос кои детайли на държавно заравяне ще липсват.

Решението на Путин да отдаде респект към покойника в болничното заведение, само че да не участва на формалната гала в композиция с неяснотата към статута на траурната гала е отражение на отрицателното отношение на Кремъл към политическото завещание на Горбачов. Ако Кремъл бе разпоредил държавно заравяне, би било неудобно Путин да не участва. Освен това държавното заравяне би задължило Кремъл да разпраща предложения до задгранични водачи да участват - нещо, което също би било проблем заради напрежението със Запада, обвързвано с войната в Украйна, разяснява АП.

Последният руски водач умря във вторник вечерта на 91-годишна възраст след дълготрайно и тежко боледуване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР