„За целия период, в който бях министър на отбраната, американската

...
„За целия период, в който бях министър на отбраната, американската
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Твърденията на ГЕРБ за F-16 са нелепи и са пълна безсмислица

„ За целия интервал, в който бях министър на защитата, американската страна не е уведомявала България за допустимо забавяне на доставките. Междудържавните връзки не се реализират през „ Google “ и интернет, а са вследствие на диалози, договаряния и публични документи. По време на последната ми среща с представители на „ Локхийд Мартин “, които са просто реализатор, а не страна по контракта, разговаряхме за индустриално съдействие – какви технологии да усвои България, наред с изтребителите. Не е ставало дума за вероятно забавяне “, акцентира той.

По думите му неустойки по контракта – няма, а закъснението на доставката на новите изтребители е неприятно. „ Това беше обяснено от Посолството на Съединени американски щати в София. През медиите се срещнах с тази информация. Поради ковид, се прекъснаха доста снабдителни вериги, в това число българите знаят, че предходната година, в случай че са поискали да закупят автомобил, не е ставало толкоз елементарно, както преди. Това е причина, която щом Съединени американски щати показват, нямам аргументи да се колебая в казаното. Неприятно е, че изтребителите ще закъснеят, тъй като виталният цикъл на МиГ-29 изтича “, изясни Панайотов.

Той бе безапелационен, че България ще разполага с задоволително машини, с цел да пази небето си. „ Закъснението е неприятно и това значи, че би трябвало да се вършат спомагателни проекти за бъдещето по този начин, че да на изгубим въздушния си суверенитет. Самолетите би трябвало да се поддържат, те са в виталния си цикъл. Разполагаме с такива, други нямаме. Добре е да ги поддържаме “, изясни някогашният боен министър.

По думите му е допустимо вторите осем изтребители да ни излязат по-евтино.

„ Докато бях министър, изпратих писмо-запитване за втора група осем броя изтребители F-16, отново въз основа на контракта, който беше подписан от предходното държавно управление. Изпратих писмо-запитване. Поискахме информация какъв брой биха коствали 8 броя F-16, като желая да подчертая, че втората група е с повече качества от първата. Със сигурност заплащането ще е по-изгодно. Вече имам така наречен кредитна история със Съединени американски щати и ще ги плащаме на вноски. Няма дефинитивна информация за нищо. Българското държавно управление още чака отговора на Съединени американски щати “, изясни някогашният боен министър.

Той се съгласи изрично с президента Румен Радев, че не би трябвало да се стига до война по линията Украйна-Русия. Според него опитите за дипломатическо решение досега се провалят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР