За три седмици от началото на учебната година екипите за

...
За три седмици от началото на учебната година екипите за
Коментари Харесай

МОН: Над 9200 семейства са посетени от екипите за връщане на децата в клас

За три седмици от началото на образователната година екипите за обсег в просветителната система в цялата страна посетиха 9250 фамилии, чиито деца не посещават учебно заведение. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, обществени и здравни служащи, посредници, служители на реда и чиновници на други институции търсят незаписани или отпаднали възпитаници по домовете им, организират срещи с родители и се пробват да накарат децата да влязат в клас.

Днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи персонално в един от екипите за търсене на деца отвън просветителната система в 4. ОУ " Г. С. Раковски “ в Берковица. В учебното заведение се образоват 198 деца и възпитаници - всички от ромски генезис. Петнадесет от тях са почнали да посещават занятията през тази образователна година с помощта на групите по междуинституционалния механизъм за обсег.

" Разбирам, че желаете най-хубавото за децата си. Но Ви апелирам да разберете, че без да завършат учебно заведение, доста порти ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая “.

Така проф. Денков се обърна към Димитър от квартал " Раковица " – татко на три деца в учебна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът беседва с бабата и две от децата – момиче на възраст за IV клас и две години по-голямо момче. Срещата приключи с заричане Стефан и Виолета да тръгнат на учебно заведение от понеделник.

" Бабата и бащата в това семейство са необразовани и това оказва въздействие върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не схващат какъв брой е значимо образованието, би трябвало да бъде строшен “, сподели проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ " Г. С. Раковски “ Таня Йонова честата промяна на местоположението на фамилиите усложнява работата по механизма за обсег.

" Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, само че ние продължаваме да поставяме старания “, уточни тя.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в страната са записани в детска градина или учебно заведение. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а минимум - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обсег е да доведат или задържат в учебно заведение над 46 000 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР