За трети пореден път, след встъпването й в длъжност, днес

...
За трети пореден път, след встъпването й в длъжност, днес
Коментари Харесай

Председателят на СЕМ пак отказа да подаде оставка, обвини колегите си, че "хранят аудиторията с рефлукс"

За трети следващ път, след встъпването й в служба, през днешния ден ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова бе призована да подаде оставка и за трети следващ път тя отхвърли да го направи. Въпросът за оставката влезе като изключителна точка в дневния ред на постоянното съвещание на съвета по искане на двама негови членове - Пролет Велкова и Симона Велева (и двете от квотата на Народното събрание).

Повод за това, оставката на Момчилова да бъде още веднъж обсъждана, стана общественото ѝ изказване от 19 юни т.г., че клането в Буча е " украинска агитация ". Тогава ръководителят на Съвет за електронни медии взе участие в предаването " Контракоментар " в YouTube канала на влогъра Асен Генов. В диалога тя сподели, че " безусловно не е съгласна " с изказванията, че българските медии са " проводник на кремълските ползи и информация ". След това посочи, че " агитация има и в противоположна посока - за болестта на Путин, по тази причина, че починал, за Буча и т.н ".

Това изявление провокира мигновена реакция както от страна на членовете на Съвета за електронни медии, които се разраничиха от позицията на Момчилова, по този начин и на публицисти, на съсловни организации, само че и на украинското посолство в София.

 Журналисти: Соня Момчилова да подаде оставка, оставането й в регулатора е срам Журналисти: Соня Момчилова да подаде оставка, оставането й в регулатора е срам

" Версията на Украйна (относно случилото се в Буча) бе напълно доказана от интернационалните медии, до момента в който изказванията на на Русия за инсценировка на събитията - опровергани ", сподели през днешния ден Симона Велева, аргументирайки позицията си, че Соня Момчилова би трябвало да подаде оставка. Тя напомни мнение на Европейския съюз, съгласно която съветското настъпление в Украйна е довело до

гибел, съсипия и неописуеми премеждия

Че нападението на Буча е било ориентирано против почтени цивилни жители - дами, деца и възрастни хора, че е довело до гибелта на мнозина а десетки други са били ранени по време на окупацията. " По време на окупацията руснаците задържат към 25 украински девойки на възраст от 14 до 24 години в мазе и непрекъснато ги изнасилват, 9 от тях забременяват като е налице нарушаване на интернационалното право, напомни Велева. Тази позиция се поддържа и от Външно министерство на Република България ".

Според Велева абсурдът с казаното от Соня Момчилова в изявлението на Асен Генов е довело до репутационна щета и уронване престижа на Съвета за електронни медии, само че и до омаловажаване и изтриване на работата на десетки чиновници в мониторинговите екипи на съвета, както и на работата на българските публицисти, които също са били на мястото на събитията. Тя напомни следствието на Стоян Георгиев от Би Ти Ви за насилствените актове, осъществени в Буча, основано на диалози с очевидци на нещастието.

" Проблемът е по какъв начин се показва по какъв начин се извършват функционалностите на ръководителя и по какъв начин се представат позициите на съвета, по какъв начин се пазят тези позиции, сподели още Велева. Затова ще се причисля към апела за оставка ". След това тя се обърна към Соня Момчилова с въпроса, каква е в действителност нейната позиция по проблема, дали отхвърля, че е имало съветско нахлуване над Буча и какво е имала поради с изявлението си, че във връзка на нещастието е имало " агитация в противоположна посока "?

 Украинското посолство упрекна Соня Момчилова в пропагандна операция поради клането в Буча Украинското посолство упрекна Соня Момчилова в пропагандна операция поради клането в Буча

В отбранителното си изявление във връзка поисканата оставка Момчилово, както и в други сходни случаи, струпа имената на някои от най-великите персони от международната история, литература и философия.

Тя напомни, че на първо време Есхил е споделил, че " по време на вйна първата жертва е истината " Тази крилата фраза съгласно нея по-късно била повторена от Ото декор Бисмарк, Чърчил, Екзюпери, Дебелянов, Йосиф Хербст " и прочие хора, оставили младите си животи по бойните полета ". Припомняйки изявлението си в " Контракоментар " Момчилава сподели, че в него е изредила

контравертивни събития, обстоятелства и тематики от полето на военния спектакъл

- мнимата гибел на президента Путин, подмяната му, и Буча. " Тук аз нищо не съм допълнила, сподели Момчилова. По тази тематика имаше доста тълкования, вариации и инвенции, спекулации и за това я показах ".

След това тя насочи нападки към сътрудника си в съвета Пролет Велкова, която първа и още при започване на съвещанието предложи включването на точка за разискване на оставката й.

" Госпожо Велкова вие сте христоматиен образец за пост истина и за това по какъв начин се случва и по какъв начин се тиражира пост истината, сподели Момчилова. Хващаме едно събитие по този начин, коремно го обработваме и след което с рефлукс се храни колкото се може по този начин по-щедро аудиторията. За жал и медии работят по този метод ".

После Момчилова разясни, че по този метод определяла цитати, с които попадна в медиите, след чуването на доклада на генералния шеф на Националното радио Милен Митев на 20 юни т.г. Тогава неналичието на прогрес за решаването на казуса с предаването на Петър Волгин " Политически неточно " се трансформира в съществена тематика на дебата, предшествал гласоподаване на доклада за активността на БНР. В разделения по тази тематика състав на медийния регулатор се чуха причините на Пролет Велкова и Симона Велева, че в предаването си Волгин популяризира агитация при неналичието на наложителния за националната медия плурализъм. Соня Момчилова отговори, че

" лъжата също има право на живот "

като изясни, че цитира генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев и водещия на предаването " Панорама " по Българска национална телевизия Бойко Василев.

 Председателят на медийния регулатор за Волгин и предаването му: Лъжата също има право на живот Председателят на медийния регулатор за Волгин и предаването му: Лъжата също има право на живот

Относно изказванията, че с казаното в " Контракоментар " се е противопоставила на европейски полезности Соня Момчилова напомни: " Аз съм единствения политически PR, който има орденът за заслуги за присъединението (към съюза, бел. ред.) и е взел участие в три преговорни глави " .

Соня Момчилова беше интензивно предпазена против настояването за оставка от члена на Съвета за електронни медии Галина Георгиева. В отговор на поставените от нея въпроси Пролет Велкова отговори, че е сложил въпроса за оставката на ръководителя на Съвет за електронни медии, откакто тя сама не го е направила, призована за това с намерено писмо, събрало няколко десетки подписа и " Асоциацията на европейските публицисти - България ". " Пак ви запитвам, сподели Велкова, не мислите ли, че по-късно ваше изявление има несъмнено вреда и несъмнено отрицателни последствия за регулатора? ".

Отговорът на Соня Момчилова беше, че за своите проевропейски позиции и получавала даже поздравления. След това тя подкани сътрудниците си да минат към идващите точки в дневния ред на съвещанието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР