За трета поредна година Източноевропейски форум за диалог „Мостове“ и

...
За трета поредна година Източноевропейски форум за диалог „Мостове“ и
Коментари Харесай

За първи път в България международен детски лагер за толерантност


За трета поредна година Източноевропейски конгрес за разговор „ Мостове “ и Община Стара Загора реализират взаимно детски лагер за приемливост „ Мост-Между-Културите “. Тази година обаче самодейността закупи интернационален темперамент, като в нея се включиха няколко интернационалните организации и деца от Холандия и Швеция. Всички участници принадлежат към разнообразни религиозни общности и култури, като главната ни цел е да покажем и наложим положителния модел на разговор в по-широк, европейски формат. Сега повече от всеки път, когато насилието и радикализацията раздират Европа, се нуждаем от образци, с цел да покажем и научим идващите след нас генерации по какъв начин да живеят дружно с “другия”, другия, да основат модерно общество, свободно от стандарти и предубеждения. Община Стара Загора, в лицето на кмета господин Живко Тодоров и зам.-кмет Иванка Сотирова още веднъж застава зад събитието, което без тяхната поддръжка не би била допустима. Личните старания на господин Димитър Ангелов – Дучето, някогашен ръководител на Националния фенклуб на ЦСКА, също способстваха за реализацията на лагера.

За първи път в тази българска самодейност вземат участие организации от международна големина като световната мрежа за културен и набожен разговор United Religions Initiative, отдадената на идеята за децата - Arigatou International, Институтът "Олга Ленгейл " за правата на индивида и обществената правдивост. От българска страна разчитаме на партньорството на Фондация „ Българска памет “ и AGBU – Plovdiv (Общоарменски благотворителен съюз – Пловдив).

Живеейки дружно пет дни в Международния Младежки център в Стара Загора, 18 деца от разнообразни вероизповедания и етноси ще градят мостове на приемливост и взаимно схващане, на толерантност и почитание сред духовните обичаи, генерации и култури. Изводите от взаимното общуване са, че в разговора запазваш своята еднаквост и религия, а в това време се обогатяваш и отваряш за културата на твоя другар. От България детският лагер ще се придвижи в Хага, където ще се включат представители на Финландия и ще продължи също пет дни.

Чрез разнообразни взаимни действия младежите откриват общото в разликата си – в сряда на стадиона на ПФК „ Берое “ ще се организира другарски футболен шампионат за

приемливост (смесени отбори) с присъединяване на професионални играчи от младежкия тим на клуба хазаин. Всеки ще има опцията да огледа другия по нов метод, като сътрудници в една игра, превзела света.

Програмата на лагера ще даде на младежите опцията да се срещнат с представители на разнообразни вероизповедания и да научат от тях повече за съответната вяра. Днес е планувана среща, чиито домакини ще са отците салезиани в Казанлък и отец Мартин Жилек (Jilek) в Католическа енория „ Свети Йосиф “. В сряда с протестантизма ги среща Веселин Кисьов от Стара Загора, а в четвъртък в Музея на религиите (Ески Джамия) районният мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан показва основите на исляма. В православния храм „ Свети Димитър “ в Стара Загора православието ще се разкрие в цялостния си искра посредством беседата на настоятеля на храма. За юдаизма и Холокоста приказва в ранния следобяд на четвъртъка Петър Граматиков, гл.експерт по религиозните въпроси в община Пловдив.

В четвъртък с Ралица Георгиева от „ Хлебни къщи “ участниците ще замесят хляба на другарството в последната вечер дружно в Международния юношески център в Стара Загора.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР