За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивал в рамките

...
За трета поредна година Гьоте-институт България провежда фестивал в рамките
Коментари Харесай

Гьоте-институт кани на сценични четения и дискусии под надслов "Драма и политика"

За трета поредна година Гьоте-институт България организира фестивал в границите на районния си план за нова драматургия New Stages Southeast. Настоящото издание под надпис " Драма и политика " ще се организира сред 12 и 18 юни на четири местоположения в София. Темата на фестивала е определена в локалния подтекст на непрекъснати избори, в чийто въртоп от пристрастености и обвинявания политиката и драмата са взаимносвързани.

Програмата включва разнообразни тематични полемики с присъединяване на режисьори, културолози и театроведи, театрални четения от платформата Eurodram / ПроТекст 12 на нови преводни пиеси по текстове на Иван Вирипаев, Неда Неждана и Елизе Вилк, драматургична акция за преработване на пиеси, както и кинопрожекция на кино лентата " Новото евангелие " на известния сценичен режисьор Мило Рау.

Програма на фестивала:

12 юни, понеделник

Кино " Одеон ", 18:00 ч.
Прожекция на кино лентата " Новото евангелие ", режисьор Мило Рау

Филмът на един от провокаторите на европейската театрална сцена е определян като политическо, театрално и кинематографично " евангелие " за 21-ви век. Идеята на тази драматизация на историята за разпятието, в която вземат участие действителни служащи мигранти, е да бъде манифест за взаимност с най-бедните. Действието се развива в италианския град Матера, където Пазолини и Мел Гибсън снимат филмите си за живота на Исус. Градът приютява огромен брой селскостопански служащи мигранти, които получават ниски заплати и живеят без електричество и вода. Исус на Рау е камерунецът Иван Сане - деятел, който провежда " протест за достолепие " в отбрана на онеправданите служащи.

Мило Рау е сценичен режисьор, публицист, публицист. Учи социология, германистика и романистика в Париж, Цюрих и Берлин под управлението на Цветан Тодоров, Пиер Бурдийо и други Между 2018 и 2023 година е артистичен шеф на спектакъл NTGent (Белгия), където неговата идея, изразена в " проект от 10 точки ", е на сцената да се слага политически, реформаторски и " взривоопасен " материал. Критиците го назовават " най-влиятелният " (Die Zeit), " най-награждаваният " (Le Soir), " най-интересният " (De Standaard), " най-противоречивият " (La Repubblica), " най-скандалният " (New York Times) или " най-амбициозният " (The Guardian) създател на нашето време. Театралните му постановки са показвани на всички огромни интернационалните фестивали и са гастролирали в над 30 страни по света. От тази година е шеф на един от най-големите фестивали в Европа за спектакъл, опера и танц, Wiener Festwochen (Виенски празнични седмици). Филмите на Рау (сред които Die letzten Tage der Ceausescus, Hate Radio, Die Moskauer Prozesse, Das Congo Tribunal, Das Neue Evangelium) са носители на доста награди, като филмът му Das Congo Tribunal е номиниран за Германската и Швейцарската кино премия и други

 Режисьорът Мило Рау
© Pinterest

Режисьорът Мило Рау

13 юни, вторник

Топлоцентрала, 19:30 ч.

ПроТекст 12: Пърформанс-четене на " Коте за спомен от мрака "
Автор: Неда Неждана, Украйна; превод: Минка Параскевова, съветник по украински език: Тетяна Колосова; режисьор: Боян Крачолов, взе участие: Галя Костадинова

Пиесата споделя за дамите в района Донбас директно след окупацията на Крим. Написана е през 2015 година на основата на разнообразни действителни истории, събития и обстоятелства. Главната героиня е бежанка от Донбас, доброволец по време на окупацията. Тя оцелява и заобикаля, само че губи дома си, работата, града, приятелите. Единственото, което й остава от него, са три осиротели котета - бяло, сиво и черно.

Неда Неждана (1971) е родена в Краматорск, Донецка област. Тя е драматург, културолог, критик и преводач. Автор на над двадесет и пет пиеси, като две от тях са включени в каталозите за най-хубава пиеса в Европа през 2004 година, 2008 година и 2012 година (The European Theatre Today: Plays).

Минка Параскевова е публицист, преводач и театровед. Тя учи европейски спектакъл в Единбургския университет през 2009 година и приключва докторска дисертация върху театралните акомодации на типичен европейски пиеси на Лиз Лоххед в Университета Куийн Маргарет в град Единбург, Шотландия, през 2014 година В момента тя работи като публицист, преводач и учител на свободна процедура към Британския съвет. От 2021 година е член на Конфедерацията на българските писатели и на българския комитет на мрежата EURODRAM.

14 юни, сряда

Гьоте-институт, 18:30 ч.
Дискусия на тематика: " Драматургия на митинга "
Участници: Валентина Георгиева, Манол Глишев, Иван Димитров; модератор: Мирослав Христов

На 14 юни 2023 година ще се навършат тъкмо 10 години от началото на най-дългите митинги в България от интервала 2013-2014 година В полемиката за драматургията на митингите ще приказват двама от дейните участници от това време, които имат отношение към театъра и поезията. Към тях се причислява доцент доктор Валентина Георгиева, културолог от Софийския университет и откривател на протестните придвижвания.

 Регионален център за модерни изкуства
© Цветелина Белутова

Регионален център за модерни изкуства " Топлоцентрала "

15 юни, четвъртък

Топлоцентрала, 19:00 ч.
ПроТекст 12: Пърформанс четене на " Крокодил "
Автор: Елизе Вилк, Румъния; превод: Лора Ненковска; режисьор: Денислав Янев; вземат участие: Николай Марков и Надя Керанова; пространство, костюми и видео: Мария Колева, музика онлайн: Магдалена Петрович/Cello Petrovich

Давид е на 11 години и има доста въпроси. Защо не може да е момиче като Симо, най-хубавата му другарка? На всичкото от горната страна и това, което изпитва към Феликс, неговия съученик. Всеки път, когато Феликс е в близост, Давид усеща необичайно присвиване в стомаха. Вътре в Давид живее малко крокодилче, което си отхапва от сърцето му всякога, когато е печален.

Елизе Вилк (1981) е румънски драматург. Носител е на голям брой награди, измежду които е и премията за източноевропейска драматургия " АВРОРА " в Полша, както и премията за модерна драматургия от Театъра на драматурзите в Румъния. Нейни текстове се слагат в театри в Румъния и чужбина, като до момента са
преведени на дванадесет езика.

Лора Ненковска е родена през 1979 година в град Пазарджик. Тя е огромна любителка на румънския език, литература и просвета и обича да споделя с българската аудитория хубавите си открития. Преподава румънски език, средновековна и модерна румънска литература в СУ " Св. Климент Охридски ". Има над 25 преведени книги с художествена литература.

16 юни, петък

Гьоте-институт, 18:30 ч.
Акция: Рециклиране на пиеси

Според разпоредбите на състезанията за драматургия една пиеса може да взе участие единствено един път, което автоматизирано трансформира множеството написани за сцена текстове в графата " неосъществени ". Може да се каже, че сходно изискване подтиква най-много графоманията и свръхпроизводството на драматургични произведения. По тази причина в двора на Гьоте-институт ще се организира иронично-протестна акция на създатели, които благодарение на шредер и пощенски пликове ще имат опция да изпратят наново (рециклират) своите пиеси до съответните състезания. Освен това ще бъде основана и специфична " сергия " за неосъществени пиеси по концепция на драматурга Катерина Георгиева и реализация от сценографа Огняна Серафимова.

100 Стола /терасата над Гьоте-институт/, 20:00 ч.
Илко Биров - live set

17 юни, събота

Голямата зала в Гьоте-институт, 14:00 - 15:30 ч.
Дискусия " Репертоарът - отражение на политическите драми "
Участници: проф. Николай Йорданов, доктор Петър Денчев, доцент Жана Попова
Модератор: Деница Езекиева

По сходство на известния социологически въпрос " в случай че изборите бяха през днешния ден ", репертоарните решения на държавните театри и самостоятелните трупи ни припомнят електоралните прогнози. В тях скалите на консервативните и демократичните настройки се надпреварват за зрителското внимание, само че все пак остават без безапелационна поддръжка и не декларират ясна идеологическа линия. Какво пожела да интерпретира с нов глас и какво да сътвори изначално в региона на текста българския спектакъл, само че и сценарнотото мислене на равнище медии ще търсим отговор от участниците в полемиката.

Голяма зала, 16:00 - 17:30 ч.
Дискусия " Драматургия на политическото "
Участници: Явор Сидеров, Явор Гърдев и Мария Спирова
Модератор: Надежда Московска

България се намира във въртоп от непрекъснати избори, а феновете съпреживяват всекидневно политическата драма от новините. Сюжетът на обществените събития постоянно е описван през драматургичното, да вземем за пример като " пиеса на парадокса ". От друга страна на театралните подиуми липсва политическа и обществена ангажирана нова драматургия, която да отразяват настоящите проблеми. На този декор медиите наблюдават изострените връзки сред създатели и институции.

 Дворът на Гьоте-институт
© Фейсбук / Гьоте-институт

Дворът на Гьоте-институт

18 юни, неделя

Зала " Север " в Народен спектакъл " Иван Вазов ", 14:00 - 15:30 ч.
Дискусия " Хоризонти за българската драматургия "
Участници: проф. Виолета Дечева, доктор Светла Бенева, Димитър Кабаков, Богдана Костуркова, Митко Новков, Ириней Константинов
Модератор: Анелия Янева

Появи ли се в последното десетилетие огромната българска пиеса, която да опише нас, времето, в което живеем и нас в същото време? Докъде стига хоризонтът на най-новата ни драматургия? Успява ли тя да артикулира " проклетите въпроси " на съвремието? Дали състезанията за модерна българска драматургия са задоволителен тласък за развиването й, или са нужни и други практики за нейното " развъждане ".

Това са част от тематиките, които участниците в тази полемика ще обсъдят дружно. Всеки от тях е представител на спектакъл или институция, поощряваща посредством конкурс основаването на нова българска драматургия или има дълготраен опит като член на жури за модерна драматургия. Сред публиката са и създатели на пиеси, които да отговорят на поставените въпроси от тяхната позиция.

Зала " Север ", 16:30 - 18:00 ч.
Дискусия " Театър и политика: полета на секване "

Във време на война даже класическите текстове за сцена звучат по друг метод, а още повече актуалната драматургия. Затова участниците в панела ще приказват за това по какъв начин се основава спектакъл в обстановката на гигантска рецесия на смисъла и преобърнати понятия за положително и зло, и дали е допустимо да се прави спектакъл " почтено ", като че ли нищо не се случва в близост.

Зала " Апостол Карамитев ", 19:00 ч.
ПроТекст 12: Перформанс-четене на " Слънчева линия "
Автор: Иван Вирипаев, Русия; превод: Диана Конрад, режисьор: Стефан Зарев
Участват: Вероника Тодорова, Нено Койнарски

Съпруг и брачен партньор са заседнали в кухнята до сутринта, пробвайки се да намерят излаз от фамилната рецесия. Те от дълго време са изгубили контакт между тях и единствено един откровен диалог, в който нормалните функции и показа за фамилния живот се трансформират, може да даде нов подтик на връзката им и да им помогне да преминат слънчевата линия, която алегорично разделя пространството сред тях.

Иван Вирипаев (1974) е интернационално прочут драматург, режисьор и артист. Автор на три пълнометражни и два късометражни кино лентата, награждавани на интернационалните фестивали, в това число фестивала във Венеция. Автор е и на над 20 пиеси, като до 2019 година пиесите му към този момент са сложени допълнително от 250 театъра по света и Вирипаев влиза в топ 10 на най-известните драматурзи в света. През май 2022 година става полски жител и се отхвърля от съветското си поданство, а година по-късно, на 17 май 2023 година, Басманният съд в Москва издава заповед за неговия неприсъствен арест и той е разгласен за търсене. Обвинението е по новия закон за " фейкове за съветската войска ". В момента на сцените в България се играят няколко представления по пиеси на Вирипаев, сложени от режисьорите Явор Гърдев, Крис Шарков и Иван Добчев.

Диана Конрад е родена в Украйна, през 2014 се реалокира в България, приключва гимназия по архитектура и строителство във Варна, учи една година в Икономическия университет Варна, след което се реалокира в София и стартира да учи в НАТФИЗ. През двете години там се влюбва в драматургичните текстове. Към
сегашния миг продължава образованието си в СУ " Св. Климент Охридски ", компетентност - съветска лингвистика. Преводът за нея е пристрастеност, която цели да трансформира в специалност.

 Народен Театър
© Георги Кожухаров

Народен Театър " Иван Вазов "

Събитията се реализират като част от плана New Stages Southeast на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа, а самата концепция за самодейността се заражда в София през 2021 година През първите две години бяха извършени драматургични работилници в седем разнообразни страни в района. В резултат на това през април тази година беше показана селекция на част от приключените пиеси в театъра в Оберхаузен, а през месец май планът беше показан и на фестивала Theatertreffen в Берлин.

Официални сътрудници и домакини на фестивала са Гьоте-институт, Народен спектакъл " Иван Вазов ", РЦСИ " Топлоцентрала ", кино " Одеон ". Други сътрудници: " Организация за модерно различно изкуство и просвета - 36 маймуни ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР