За тези от вас, които не са запознати със сълзата

...
За тези от вас, които не са запознати със сълзата
Коментари Харесай

Вижте какво се случва, когато куршум удари „нечупливата“ капка на принц Рупърт

За тези от вас, които не са осведомени със сълзата или капката на принц Рупърт, тази странна, научна мистерия е стъклен обект, основан посредством изтичане на разтопено стъкло в доста студена вода.

Този развой основава всевъзможни луди физически свойства, а крайният резултат е парче стъкло с форма на сълза, което е съвсем нечупливо в своя луковичен край „ главата “, само че което се разрушава от най-малкото напън при снадки завършек на опашката.

Учените са захласнати от тях от 1600-те години. Но какво ще стане, в случай че застреляте капката с един с патрон?

В това видео Дъстин от Smarter Every Day употребява най-новата технология, с цел да разбере отговора. Той е документирал цялото нещо при превъзходните 150 000 фрагмента в секунда.

Капките на принц Рупърт са толкоз здрави, че в действителност разрушават на късчета на патрона!

И по този начин, какво става тук? Както можете да видите във видеото нагоре, от време на време капката на Рупърт се пръсва на части, само че това не е тъй като се счупва стъклото в дебелия край „ главата “.

Във превъзходен занимателен каданс, можете да гледате по какъв начин патронът отскача тъкмо от необятния завършек на капката, изпращайки ударни талази, които по-късно разклащат останалата част от структурата и предизвикват строшаване на тънкия край, което води до експлодиране на цялата капка.

За да разберете по какъв начин работи това, първо би трябвало да разберете за какво рухването на принц Рупърт е толкоз необичайно преди всичко.

Както към този момент споменахме, капката на принц Рупърт е направена посредством изтичане на разтопено стъкло в извънредно студена вода, което кара външната страна на капката да се охлади и втвърди съвсем незабавно, до момента в който вътрешността остава разтопена и се охлажда по-бавно.

Поради термичното уголемение стъклото има свойства да се уголемява, до момента в който е горещо, и да се свива, до момента в който е студено.

Това значи, че до момента в който разтопената сърцевина на стъклото последователно се охлажда, то желае да се свие и да издърпа твърдия външен пласт във вътрешността. Но защото външният пласт към този момент е корав, това просто прави цялото нещо по-стегнато, което прави този луковичен край „ главата “ на капката на принц Рупърт съвсем нерушим, а както към този момент видяхме, устойчива и на патрони.

Но защото външната страна на стъклото е в извънредно високо напрежение на напън, а вътрешната е в извънредно високо напрежение на опън, в случай че една връзка в миналото бъде счупена, тогава цялото нещо експлодира, захранвайки се от насъбраната си вътрешна сила.

Това се случва, когато нежният тъничък край в задната част на капката се счупи – той освобождава цялата тази насъбрана сила и кара цялото нещо да се експлодира.

Вижте това видео, което Дъстин в началото направи на капката на принц Рупърт преди няколко години:

Сега към този момент знаем, че тези невероятни части стъкло са още по очарователни, тъй като могат да устоят и на патрон от пушка, само че когато се притисне към опашката се разпръсват на части.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР