За тези, които не пият кафе, чаят през деня е

...
За тези, които не пият кафе, чаят през деня е
Коментари Харесай

Прекомерното пиене на чай може да наруши съня и да предизвика стрес

За тези, които не пият кафе, чаят денем е естественият избор. Но тези, които обичат кафе, не се отхвърлят и от чая. Това са две от най-често употребяваните питиета, които имат доста общо между тях, само че са и изцяло разнообразни. Въпреки че е известно, че в никакъв случай не би трябвало да се пие прекалено много кафе, рядко се чува за страничните резултати от пиенето на прекалено много чай. Колко чаши са прекалено много? Как пиенето на прекалено много чай може да повлияе на организма? Обяснява полският „ Interia “.

Чаят и усвояването на желязото

Чаят е източник на танини - органични химични съединения, получени от феноли, които имат антибактериални и стягащи свойства. Ако се употребяват в остатък обаче, те могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода. Танините понижават усвояването на желязото, свързват се с него и го извеждат от организма. Експертите показват, че дефицитът на желязо е един от най-често срещаните дефицити и в случай че човек има ниски равнища на желязо, несъразмерната консумация на чай може единствено да утежни това положение.

Проучванията демонстрират, че танините от чая попречват усвояването на желязото, изключително от растителни източници като спанак, фасул и ядки. Поради тази причина хората, които съблюдават веганска или вегетарианска диета, би трябвало да обръщат повече внимание на количеството чай, което употребяват. Според специалисти хората с ниски равнища на желязо би трябвало да помислят за пиянство на чай сред храненията.

Чай и кофеин и техните резултати

Чаят, както и кафето, съдържа кофеин , само че в по-малки количества. Черните чайове нормално съдържат повече кофеин, като концентрацията на това съединяване е толкоз по-висока, колкото по-дълго се вари чаят. Прекомерната консумация на кофеин от чай или различен източник може да провокира тревога, да усили напрежението и да провокира неспокойствие.

Консумацията на прекалено много кофеин също води до нарушавания на съня. Някои изследвания демонстрират, че кофеинът може да потисне производството на мелатонин , което води до утежняване на качеството на съня.

Прекомерната консумация на кофеин от чая също може да способства за главоболие. Проучванията демонстрират, че единствено 100 мг кофеин на ден са задоволителни, с цел да провокират такива резултати. Някои хора обаче имат по-ниска търпимост към кофеина. Чаят, несъмнено, съдържа по-малко кофеин от други известни питиета, само че някои типове съдържат до 60 мг от това съединяване на чаша.
Други недоволства, които могат да бъдат породени от пиенето на прекалено много чай, а затова и кофеин, включват зашеметяване и киселини.

Чаят и храносмилателната система

Консумацията на чай в огромни количества или на празен корем може да провокира неприятни признаци под формата на болки в стомаха или гадене. Танините в чаените листа, които обуславят горчивия им усет, имат кръвоспиращ темперамент и могат да раздразнят тъканите на стомашно-чревния тракт, причинявайки упоменатите недоволства. По-чувствителните хора могат да изпитат болки в корема и гадене след изпиването единствено на една или две чаши чай, до момента в който други могат да пият повече чай без никакви странични резултати.

Чай и нездравословни детайли

Чаените листа могат да съдържат или да всмукват разнообразни токсични съединения (източникът им може да е да вземем за пример почвата). Проучванията демонстрират съществуването на отрови в доста типове чай. В едно такова изследване са тествани 30 типа чай. Във всички тях е намерено олово. Резултатите са оповестени в Journal of Toxicology.

Нивата на олово се усилват с времето на варене. Всички приготвени чайове съдържат следи от олово, само че 73% от чайовете, приготвени за три минути, и 83% от чайовете, приготвени за 15 минути, съдържат олово в количества, които се смятат за рискови за консумация по време на бременност и кърмене, оповестява eatthis.com. Нивата на алуминий са по-високи от целесъобразните в 20% от приготвените чайове.

Колко чай е прекалено много?

Всеки вид чай има разнообразни свойства. Умерената консумация на чай може да донесе доста изгоди, само че несъразмерната консумация може да докара до доста отрицателни реакции от страна на организма. Повечето от известните странични резултати се дължат на съществуването на кофеин и танини в чая. Някои хора са по-чувствителни към тези съединения от други, тъй че е значимо да се обърне внимание на това по какъв начин тялото реагира на чая.

Повечето специалисти считат, че 3 до 4 чаши чай (710-950 мл) са безвредна доза. Въпреки това те означават, че при някои хора може да се появят странични резултати, когато пият и по-малко чаши.

Ако се появят признаци, които могат да бъдат свързани с потреблението на чай, потреблението би трябвало последователно да се ограничи до преустановяване на нежеланите реакции.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР