За своите заслуги в областта на културата и изкуството Румен

...
За своите заслуги в областта на културата и изкуството Румен
Коментари Харесай

Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството

За своите заслуги в региона на културата и изкуството Румен Радев отличи режисьорът Адела Пеева с медал „ Стара планина “ – първа степен. С медал „ Св. св. Кирил и Методий “- огърлие бяха удостоени балетната изпълнителка, възпитател и хореограф доцент Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния шеф на Националния образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език и просвета Величка Велянова. На церемонията актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и възпитател проф. Милко Коларов, също бяха удостоени с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие.

Румен Радев връчи медал "Св. Св. Кирил и Методий " - втора степен на писателя и преводач Петър Велчев и на доктор Иван Ангелов - шеф (2000-2015) на Народната библиотека "П. Р. Славейков " във Велико Търново.

„ За мен е чест да връча висши държавни оценки на толкоз огромни създатели, ярки персони и почтени българи, посветили себе си на духовния прогрес, вписали се с гений, безрезервност и доста труд измежду съзвездието от ярки имена, с които България участва пълноценно на актуалната европейска и международна сцена. Мога да кажа, че богатите биографии на отличените ясно демонстрират, че зад тях изпъкват силата на изкуството, с която мощ то пленява разум и въображение “, съобщи президентът в словото си на церемонията.

Президентът дефинира днешния ден като празник „ на българския гений, прелестно осъществен, настойчиво защитаван и безапелационно признат, оценен и приветстван “. „ Силата, която участва във вас е силата на словото, на музиката, танца и на театралния облик. Това е самопризнание освен за вашия ослепителен гений, усърдие, високи триумфи, само че и за това, че предавате духа на свободното творчество на многочислените млади почитатели и съм уверен, че триумфът на вашето духовно водачество и културна задача е триумф за цяла България “, обърна се президентът Румен Радев към наградените и гостите на церемонията.

Режисьорът Адела Пеева благодари от името на удостоените с висши държавни оценки. „ Ние работим и творим, с цел да допринесем за духовното развиване на нашето общество. Задача, която постоянно е била сложна и неблагодарна за времето, в което живеем, когато материалното е ценено, а духовното подценявано. Ето за какво тези висши държавни оценки са огромно самопризнание за това, че ние все пак сме съумели да дадем своя принос за развиването на духовното в битката против пошлостта в нашето общество. Едновременно с това те ни задължават да продължим все по този начин напред да се трудим и да творим “, съобщи Адела Пеева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР