За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията

...
За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията
Коментари Харесай

Омбудсманът иска нов закон за ВиК

За незабавно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията се разгласи във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева. В редица райони в страната загубите на питейна вода са над 85%, а жителите незаслужено заплащат за некачествена услуга, разяснява омбудсманът и настоя да бъдат въведени и водни помощи за хората с ниски приходи, заяви БНР.

Липсата на питейна вода и некачествено водоснабдяване са най-честите проблеми, за които споделят хората в писма и на приемните, съобщи във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева и уточни, че всеобщо ВиК сдруженията в страната не ремонтират мрежата, макар че залагат това в бизнес проектите си, с които получават от държавния регулатор решение за повишаване на питейната вода. Според Диана Ковачева незабавно е необходим нов закон за ВиК:

" Да има ограничаване на общите загуби, които да се позволяват на сдруженията, тъй че те да бъдат принудени да си отстраняват повредите навреме ".

Новият закон за ВиК би трябвало да даде отговор и на още един проблем:

" Когато получаваш непитейна вода от чешмата, да не плащаш като за чиста вода. Няма сега подобен механизъм по какъв начин да ви дефинират по-справедлива цена и това е отново със закона за ВиК “.

Втората мярка, която би трябвало да бъде подхваната съгласно омбудсмана Диана Ковачева, е по-ефективен надзор от страната към водоснабдителните сдружения. Според нея са нужни и водни помощи за хората, които не могат да заплащат високата цена на водата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР