За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен

...
За следващата си мисия, НАСА планира да изпрати апарат, подобен
Коментари Харесай

НАСА праща апарат на небесно тяло, приличащо в определен аспект на Земята

За идната си задача, НАСА възнамерява да изпрати уред, сходен на дрон до най-голямата луна на Сатурн - Титан, съобщи БГНЕС.
Мисията Dragonfly, която би трябвало да излети през 2026 година и да кацне през 2034 година, ще изпрати роторкрафт, който ще лети до десетки места през заледената луна със забележителна атмосфера, която се преглежда от учените като еквивалент на доста ранна епоха на нашата Земя. Това е единственото небесно тяло с изключение на нашата планета, за което се знае, че има течни реки, езера и морета на повърхността си, макар че те съдържат въглеводороди като метан и етан, а не вода.
" Посещение на този тайнствен океански свят може да революционизира това, което знаем за живота във Вселената. Тази най-модерна задача би била немислима даже преди няколко години, само че в този момент сме подготвени за невероятния полет на Dragonfly ", съобщи админът на НАСА Джим Бриденстин.
НАСА добави, че транспортното средство ще има осем ротора и ще лети като огромен дрон. " По време на своята 2,7-годишна задача, Dragonfly ще изследва разнообразна среда от органични дюни до дъното на кратер, където течността и комплицираните органични материали са живели преди няколко десетки хиляди години. Инструментите ще изследват какъв брой надалеч може да е прогресирала пребиотичната химия. Те също по този начин ще изследват атмосферните и повърхностни свойства на Титан и неговите подпочвени океански и течни резервоари. Освен това инструментите ще търсят химически доказателства за минал или действителен живот ", сподели НАСА в изказване.
Корабът ще кацне първо в екваториалната дюна " Шангри-Ла ", изследвайки региона, преди да стартира да прави по -дълги полети от 8 километра. Апаратът ще събере проби от няколко зони преди да доближи най-сетне до кратера Селк, където има доказателства, че в предишното е имало течна вода, органични материали и сила - евентуален примитивен бульон. Надеждата е, че апаратът ще прелети повече от 175 км на повърхността на Титан.
Атмосферата на Титан е най-вече от азот, сходно на земната, само че е четири пъти по-плътна. Облаците и дъждовете са от метан. Втората по величина луна в Слънчевата система има дебела ледена кора, под която се намира океан, формиран най-вече от вода. Подземният океан може да приютява живот, какъвто го познаваме, до момента в който въглеводородните езера и моретата на повърхността на луната могат да съдържат форми на живот, които разчитат на разнообразни химикали.
Титан е отдалечена на към 1,4 милиарда километра от Слънцето, а температурите на повърхността ѝ са към -179 градуса по Целзий, а налягането с към 50 % по-високо от това на Земята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР