За шестнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи

...
За шестнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи
Коментари Харесай

Връчват наградите на активни граждани и журналисти за достъп до информация

За шестнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в региона на свободата на информация. С церемонията ще бъде маркиран и 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Ежегодните награди се дават за да окуражават дейни жители, публицисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, както и да се предизвикват институциите да извършват отговорностите си по Закона за достъп до социална информация, да бъдат транспарантни и отчетни пред обществото.

На церемонията ще бъдат дадени и антинагради на институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „ Златен ключ ” и две антинагради – „ Катинар ” и „ Вързан ключ ”.  

Награждаването ще се организира от 16.00 ч., в Литературен клуб „ Перото “ – Национален замък на културата, София.

През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е допустимо с помощта на поддръжката, която ПДИ получи в границите на акцията за набиране на средства през платформата Indiegogo.

Денят на правото да знам се трансформира във значима част от застъпническата акция за разпространение, одобряване и насърчаване на стандартите за независимост на информацията на национално, районно и интернационално равнище. Отбелязван от десетки организации и стотици деятели по света, 28 септември бе приет от доста държавни управления и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО разгласи 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР