За септември има осигурени количества газ, но от октомври няма“

...
За септември има осигурени количества газ, но от октомври няма“
Коментари Харесай

Бизнесът обяви заданието: Пределна цена от 250 лева на мегаватчас

„ За септември има обезпечени количества газ, само че от октомври няма “ – това разгласи Христо Алексиев – служебният министър на  превоза, осведомителните технологии и известията от Кризисния щаб по енергетиката по време на конференция в Министерския съвет.

Решение би трябвало да се откри до края на август или най-късно до началото на септември, като преди този момент би трябвало да се решат други две предпочитани задания - стабилизиране на „ Булгаргаз “ и стартиране на интерконектора с Гърция, добави Алексиев.

Днес от Кризисния щаб се срещнаха с представители на бизнеса, синдикатите и браншовите организации, с цел да обсъдят какво е заданието към тях и по-конкретно каква е пределната цена, при която бизнесът да може да работи обикновено и да е конкурентоспособен.

Газ, контрактуван на каквато и да е цена, на нас не ни прави работа. Това е безапелационната позиция на бизнеса и на представителите на работодателските и браншовите организации, както и на синдикатите. Те са оповестили, че за тях пределната цена е 250 лв. на мегаватчас.

Васил Велев от АИКБ уточни, че пазарът отхвърля да одобри актуалната цена на природния газ, прехвърлена  върху цената на създаваните артикули. Бизнесът не може да работи на сходни равнища. В Турция цената на мегават час е под 110 лв., в Сърбия – 90 лв.. Само за съпоставяне парното в София и нарастването при него с 40% по отношение на предходната зима са избрани при 120 лв. за мегаватчас.

Августовската цена е близо 300 лв. за мегаватчас и след прецизни сметки от АИКБ считат, че и 200 лв. за мегаватчас са постижими, само че при реактивиране на контракта за доставки от „ Газпром Експорт “. Велев още веднъж повтори, че 250 лв. е пределна цена, над която би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране, по този начин, както ще се търсят благоприятни условия за компенсиране на парното за битовите консуматори при цени над 120 лв. за мегаватчас.

" Ние зададохме няколко пъти въпроса и то по няколко метода, само че получихме един и същи отговор - на всички търгове, които са извършени, цените, които са реализирани, макар че са секрети и конфиденциални, като се сравнят с другите секрети цени от контракта с „ Газпром Експорт “, са доста по-високи " - обърна внимание Велев и продължи:

" И за средноинтелигентния човек, който може да счита и разсъждава разумно, от дълго време е ясно, че няма по какъв начин да получиш на пазар с инцидентни доставки по-добра цена от тази, заложена в дълготраен контракт. Ние нямаме опция на „ Газпром Експорт “ и бизнесът не може да си разреши да губи стотици милиони месечно. Става дума за към 180 млн. на месец, които ние не можем повече да плащаме ", акцентира Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ бе безапелационна, че е извънредно време геополитиката да бъде оставена настрани и страната да гледа личните си ползи.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев уточни, че организациите, които съставлява, не желаят да се стига досега на обезщетенията.

Какво се случва с доставките на газ

Министърът на енергетиката Росен Христов напомни новината от предишния петък, че е контрактувана доставката на единия от танкерите, оферирани от американската комания „ Шиниър “. Основният проблем бил неналичието на терминал, само че след незабавна среща с турската страна и представителите на Съединените щати, бил проведен един свободен слот за доставка на газ през октомври.

Така един от корабите на „ Шиниър “ ще бъде разтоварен в Турция.

" За страдание, макар че офертата за останалите танкери е атрактивна, ние няма да можем да се възползваме от тях, тъй като свободните
слотове се търгуват от медиатори, които ги оферират на доста неизгодни цени. Започваме договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ, отчитайки обстоятелството, че от 1 октомври и интерконекторът би трябвало да проработи " - уточни Христов.

Той разгласи и че следва тази седмица да получи удостоверение за начало на договаряния с турски компании, които демонстрират интерес да ни доставят тръбен газ. По отношение на Топлофикация " София ", министърът на енергетиката уточни, че казусът е финансов и учредителен. Проведени са няколко срещи с общината и ще се образува работна група от специалисти, която ще работи за съществено и цялостно реструктуриране на сдружението. Там казусът е освен в по този начин наречения неизпълнен  обществен ангажимент – т.е. доста клиенти не си заплащат сметките, а и в неефективната работа на Софийската топлофикация, обвързвана с  остарялото й съоръжение.

Министър Алексиев добави, че с работодателските организации са разискали опциите за прекосяване към различни горива като да вземем за пример втечнения газ – LPG. За задачата обаче страната би трябвало да обезпечи нужната инфраструктура и логистика, с цел да може втечненият газ да доближи до предприятията, склонни да преминат на LPG гориво. За задачата в сряда ще има обособена среща. Алексиев напомни, че по правилник би трябвало да понижим потреблението на природен газ с 15%, защото кабинетът „ Петков “ е пропуснал да кандидатства за дерогация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР