За седмица град Карлово ще бъде домакин на първата в

...
За седмица град Карлово ще бъде домакин на първата в
Коментари Харесай

Седмица на българската калиграфия започва в Карлово и Сопо...

За седмица град Карлово ще бъде хазаин на първата в района самодейност по българска краснопис за учители и деца. Проектът „ Калиграфия.бг “ има за цел да сътвори устойчива просветителна основа, посредством която подрастващите да се допрян до достоверни художествени детайли от българската книжовност и българския принос в калиграфското изкуство. Най-значимите писарски средища през ХV – ХVІІІ в., които имат главен принос в развиването на калиграфията са тези в Етрополе, Карлово, Аджар, Куклен, Котел. Проектът хвърля фокус върху българското калиграфско изкуство и калиграфия в общините Карлово и Сопот. Проучване на съдружие “Мостове ” на локално равнище сподели, че съвсем липсва осведоменост и познания за българското калиграфско изкуство. Затова планът е с фокус върху увеличение на потенциала на учителите по изобразяване, художествени занаяти и креативен школи.

Школите са показани в галерия “КАЛИГРАФСКО-ХУДОЖЕСТВЕНИ ШКОЛИ И ПИСАРСКИ СРЕДИЩА Пожарна охрана БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ”, която ще бъде открита на 14.11.2022 година от 17:00 ч. в комплекс „ Старинно Карлово “. Тя е предоставена Народна библиотека „ Иван Вазов “, Пловдив. По-рано денем още веднъж там от 13:00 ч. ще започва тридневно образование на преподаватели по художествени изкуства от читалищата и учебните заведения в Карлово и Сопот, които след това ще основат детски калиграфски школи.

Проектът „ Калиграфия.бг “, който се осъществя от съдружие „ „ Мостове – Източноевропейски конгрес за разговор “, е с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, по стратегия „ Възстановяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “.

Обучението ще бъде хибридно, като в него ще бъдат включени и учители по изкуства от мрежата на АБУЧ - и по особено учители от Българските учебни заведения “Райна Княгиня ” - Дъблин, “Св.св.Кирил и Методий ”- Атина, БОКЦ “Св. Климент Охридски ” - Вашингтон и БНУ “Родна Стряха ”. Проектът се реализира в партньорство с общините Карлово и Сопот.

Популяризирането на този аспект от нашата история ще спомогне за налагане на района като културно-историческа дестинация, каквито старания се поставят от няколко години. Така ще се даде опция на локалните креативен групи да развият неразвит до в този момент аспект от културното завещание, респективно тези старания ще спомогнат за неговото предпазване и предаване на поколенията.

Обучението ще бъде водено от доцент Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “.

По стратегия ще се проведат и детски безвъзмездни работилници със свободен достъп. Първата ще е в четвъртък още веднъж в комплекс „ Старинно Карлово “, а втората в петък в читалище „ Иван Вазов “ в град Сопот.   

Проектът планува още няколко спомагателни начинания, измежду които за 3 март пано с размери 2,1 м х 5 м, което ще бъде изписано от децата в школите в Сопот и Карлово. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР