За седма поредна година на 8 март от 19:00 ч.,

...
За седма поредна година на 8 март от 19:00 ч.,
Коментари Харесай

Шествие за правата на жените ще се проведе утре под надслов Нито една повече

За седма поредна година на 8 март от 19:00 ч., на пилоните на НДК ще се организира шествие за правата на дамите.

Надсловът е " Нито една повече “.

Вече над 100 години тази дата сплотява феминистки придвижвания от целия свят в настояването за заслужен живот и условия на труд за всички дами. Много от тези придвижвания в историята са представлявали и едни от най-силните гласове срещу военните дейности, неравенствата, полово-базираното насилие и колониализма по света, както през миналия ХХ век, по този начин и в сегашния.

Организатор е съдружие " Феминистки мобилизации “, оповестява БНР. 

По информация на организацията:

В България от началото на 2023 година всяка седмица една жена губи живота си заради домашно и полово основано принуждение от собствен непосредствен или сътрудник

На 27 януари т.г. народни представители гласоподаваха срещу Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗИД на ЗЗДН), " залагайки за следващ път предизборно на грозна и евтина агитация против дамите и ЛГБТИ “, обричайки десетки хора на гибел, както и 1 милион дами - на това да продължат да страдат от принуждение всеки ден, без дейно законодателство и достъп до превантивни ограничения.

Главоломното повишаване на артикули от първа нужда и базовите хранителни артикули в България, най-бедната страна в Европейски Съюз, всекидневно лишава хората от заслужен живот и обрича бедните на мизерно битие.

 

Всичко това има непропорционално голям негативен резултат върху жените - разясняват от " Феминистки мобилизации “, - изключително върху дамите от етнически и малцинствен генезис, мигрантките и бежанките, бедните и дамите с увреждания.

По тематиката Невена Николова разговаря с Калина Клинкова от организацията " Феминистки мобилизации “.

По нейните думи, сходни акции ще има и в други градове на България.

В същия ден в Европейския парламент ще се организира дискусия за ситуацията и правата на дамите. Информация за българските дами ще показа Калинкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР