За седемте месеца, в които съм в ареста в България,

...
За седемте месеца, в които съм в ареста в България,
Коментари Харесай

ВИП арестантката Евгения Банева за ужаса в затвора: Уринираха до леглото ми в килията!

За седемте месеца, в които съм в ареста в България, се случи едно самоубийство, опити за самоубийство и гибел на арестанти, които не могат душевен да понесат ужасяващата конюнктура в ареста! Но аргументите за извънредно неприятното психическо положение, в което се намираме, с изключение на персоналната драма на всяка една от нас, се свеждат по-скоро и до нечовешкото отношение към арестанта като към човешко създание “.

Това е единствено част от писмо на Евгения Банева до министъра на правораздаването Данаил Кирилов, в което тя разказва изискванията в килията си. Посланието е оповестено и в един от профилите на брачна половинка й Николай Банев във Facebook, разбра HotArena .

След това е била назначена инспекция и тя е употребена за отстраняването на шефа на пандизите Васил Миладинов, писа „ Галерия “.

В петък прокуратурата освободи Банева от ареста, тъй като лекарите не могат да я лекуват там, а се налагало да бъде оперирана. Очаква се на 6 август да излезе и Николай Банев, когато изтичат 8-те месеца, през които могат да го държат там, без делото да е импортирано в съда. Не е изключено да му бъдат повдигнати нови обвинявания.

Писмото на Евгения е цялостно с любопитни детайлности, а посланието й е подписано от 14 арестантки.

Най-луксозният в България арест „ Г.М.Димитров “, в който съм настанена от 6-и декември 2018 год., е непоносимо място, в което изискванията са като във филм на ужасите. Още с влизането обвзема възприятие на клаустрофобия в килията – малко, супертъмно помещение – стени, боядисани в тъмна багра и задачите в мръсни петна, плесен и надписи, падаща мазилка. Тоалетната е изцяло открита, без каквито и да било загради, а леглото ми е тъкмо до нея. Неописуемо стеснение е да си заставен да вървиш до тоалетна пред останалите съкилийнички или респективно да се чудиш накъде да гледаш и да не слушаш, когато някоя от тях е там. Разнася се в цялата килия непрекъсната влага и воня. Душ няма! Достъпът до душ е два пъти седмично и то нередовно, непоносимо мръсно общо помещение, в което има единствено два душа, които са непрекъснато развалени, нямат кранове за развъртане. Условията в килиите са изрично застрашаващи живота и здравето на арестантите “, споделя в писмото си Банева.

След като подробно разказва мизерията, минава към не по-малко мизерните кревати, които са напряко рискови: „ Отделно двуетажните кревати са направени от ръждясало желязо със свръхостри ръбове. Освен че до втория етаж няма стълба и човек би трябвало да има сериозна спортна форма, с цел да се качи или слезе, всичките им ръбове са доста остри и ръждясали и неведнъж и аз, и останалите се порязваме до кръв. Самите надзиратели ни поучават да се имунизираме срещу тетанус, поради ръждата по леглата, масата и табуретката, само че то риванол няма, камо ли ваксини! Пълна подигравка е възбраната в килиите да се държат огледала и козметика в стъклена разфасовка, в случай, че на железата и острите им ръбове можеш умерено да си срежеш вените и да се заколиш. Което и се случва... “.

Банева е станала очевидец по какъв начин се настаняват хора измежду нощ с въшки, с краста, наркозависими, СПИН, хепатит, непосредствено в килиите, където „ старите “ арестанти спят. „ Във Франция всеки новопристигнал се изолира в независима килия, до момента в който му се направи подробен медицински обзор “, акцентира Евгения.

Ето какво гласи цялата й тъжба: 

Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР