За съжаление Столична община не е променила своя подход по

...
За съжаление Столична община не е променила своя подход по
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Нужно е справедливо обезщетение за имотите по „Ломско шосе“

За страдание Столична община не е трансформирала своя метод във връзка с размера на компенсацията за притежатели на парцели. На някои земята е отчуждена на цена от 15 стотинки, на други - на 60 лв., на трети - на 80 евро. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, който се включи в следващия митинг на притежатели на земи по " Ломско шосе ". Той ги поддържа още от лятото на 2019 година Хората се борят за заслужено обезщетение на плануваните за отчуждаване техни парцели и са извънредно възмутени от невъзможността да защитят правата си.

По думите му тази разлика в стойностите на парцелите, избрани от оценителя, демонстрира един от огромните пороци на ръководството на ГЕРБ. „ Отношението на страната е като на мащеха към жителите и данъкоплатците. А, с помощта на налозите на хората Следствен отдел към окръжна прокуратура действа “, съобщи водачът на столичните социалисти.

„ От лятото на 2019-та година, когато породи този проблем, със притежателите правихме разнообразни срещи с длъжностни лица. Разговаряхме с основния проектант, с кметовете на общината и на региона. Но на никое място тези хора не срещнаха схващане. А в този момент и от съда нямат поддръжка. От притежателите разбрах, че има към този момент завършили правосъдни каузи с решения не в тяхна изгода и без право на обжалване на първа инстанция. Очевидно предходното ръководство е направило съответните ремонти в закона по този начин, че да осуети опцията на хората да си търсят правата по правосъден път. По този метод им е отнето тяхно конституционно право “, изясни той.

Според Паргов тази едноинстанционна процедура блокира изцяло опцията на хората да търсят правдивост. „ Със сигурност идващото Народно заседание ще би трябвало да преразгледа тези законови разпореждания, защото те касаят парцелите и орисите на доста жители. Знаем, че частната благосъстоятелност е неприкосновена, съгласно висшия Закон на страната “, подчертава той.

„ Оттук нататък притежателите на парцели имат единствено една опция - да търсят спомагателна отплата от страна на общината. Но това към този момент може да се случи единствено по волята на общината. За страдание, от нейна страна не виждаме предпочитание за диалог. Напротив, по-скоро следим криене зад бюрата. Това също е огромен проблем - общината би трябвало да стои зад жителите си и да ги поддържа, а не да се крие от тях “, сподели Калоян Паргов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР