За ротацията на кабинета, за предложения меморандум от ПП-ДБ и

...
За ротацията на кабинета, за предложения меморандум от ПП-ДБ и
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Спорът в сглобката е кой ще вземе повече регулатори

За ротацията на кабинета, за оферти меморандум от ПП-ДБ и дали той ще разглоби некоалицията Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, по какъв начин гледате на разногласията към ротацията на кабинета и оферти меморандум от ПП-ДБ, пропукват ли се връзките в " сглобката "?

Не имам вяра да се пропукват връзките. Това е просто спор, с цел да надделеят едните над другите. Става дума за това кой ще вземе повече регулатори, кой ще вземе позицията на външен министър и така нататък Мисля, че тези сигнали, които излизат към обществото, са по-скоро игра, в сравнение с действителни стъпки към повреждане на държавното управление.

С какво е толкоз значим поста на външен министър за ПП-ДБ, да вземем за пример?

Не мисля, че е значим. Просто всички демонстрират мускули и никой не желае да отстъпи в тази ситуация. Борисов усеща, че властта от полето на деяние е взета и в този момент просто демонстрира мускули на Политическа партия. Иначе поста външен министър е значим, само че за България, не за Политическа партия. Даже е необичайно, че се водят такива борби и се предлага декларация за работа. Това са елементи, които не би трябвало да им пречат, в случай че в действителност мислят за България.

Толкова месеци държавното управление работеше без такава декларация или меморандум?

Странно е, че нямаше. Имаше нещо като спонтанна стратегия, която не доби такава гласност, т.е. няма стратегия за ръководство. Изтеклите 9 месеца имаше борба сред обединенията в сглобката, те даже не си позволяваха да се назовават коалиция, което отново е необичайно. Не може да управляваш страната и непрекъснато да се тресат от кавги участниците в образуваното болшинство.

Смятате, че борбата за регулаторите ще е още по-ожесточена?

По-интересното е, че никоя от страните не си признава, че се води борба за регулаторите. И двете страни настояват, че желаят регулаторите да са самостоятелни. Представител на несглобката дори посочи, че не желаят някой да размахва пръст на регулаторите и да им споделя какво да се случва.

Е, в тъй наречените меморандум Кирил Петков уточни, че е записано " претендентите за членове на регулаторите да не са ярки политически лица "?

Да, самите им дейности, обаче, демонстрират противоположното.

Как оценявате процесите на " отлюспване " в лявото пространство, в Българска социалистическа партия и " Възраждане "?

Като казвате лявото, мислите ли, че " Възраждане " е лява групировка, аз не мисля. Те могат да се показват за всичко, само че единствената лява групировка, показана в Народното събрание, е Българска социалистическа партия. За отлюспване не можем да приказваме.

Да, госпожа Нинова " дръпна спирачка "!

Не госпожа Нинова, Изпълнителното бюро имаше доста рационално решение да се оталожат пристрастеностите и да преценим събитията. Сигурно ще изслушаме и страните и на Националния съвет ще решим какво вършим. Аз мисля, че няма да се стигне до крайности. Просто не е обикновено да се нарушават решенията на висшите органи на партията. Все отново сме партия единомишленици и решенията на органите ни важат за всички.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР