За решението на Народното събрание да задължи служебния кабинет да

...
За решението на Народното събрание да задължи служебния кабинет да
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Служебното правителство има права и задължения като редовен кабинет

За решението на Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе квалифицираните от него законопроекти по Плана за възобновяване в деловодството на Народното събрание Tribune.bg беседва с депутата от " Демократична България " Мартин Димитров.

Г-н Димитров, по какъв начин си обяснявате решението на служебния кабинет да не внесе бюджет за 2023г., да предложи две цени за ток и да се откаже от тази стъпка. Сега се наложи даже Народно събрание да го задължи да внесе в деловодството на Народното събрание всички закони, приемането на които ще създадат допустимо второто заплащане по Плана за възобновяване?

Те по закон са задължени да внесат бюджета за идната година. Законът за обществените финанси не прави разлика сред постоянен и длъжностен кабинет. Служебният кабинет стартира да се държи в посоката Народното събрание да се оправя, ние сме единствено служебно държавно управление. Те имат правата и отговорностите на постоянно държавно управление. 

Кои са значимите задания в областта на финансите съгласно вас?

Няколко неща са значими - антикризисните ограничения, заплащанията към уязвимите групи. Ето те приготвиха две цени за тока с ангажимента, че ще го създадат за парното и газа, само че се отхвърлиха. Това демонстрира несериозно отношение по тематиката.

Ние не знаем кой е енергобеден, с цел да го подкрепяме?!

А би трябвало. Трябва да фокусираме заплащанията доста тъкмо.

А във връзка с пенсиите?

Спрямо пенсиите би трябвало да се приложи Швейцарско то предписание. Това сме дали обещание на хората, дали обещание сме го. То води до 12-13% нарастване на пенсиите другата година, което ще е два пъти над инфлацията.

Как ще подкрепяме бизнеса?

Най-важната ни задача в това отношение е следващата година да продължи растежът на стопанската система. През 2023г. част от света ще изпадне в криза. България, в случай че продължи и означи растеж от 3% даже, това ще бъде триумф в такава среда. 

Как да го създадем?

Няколко неща - първото е да не се усилват налозите, което е наша доста значима теза, тъй като има искащи да ги подвигат. Бюджетният недостиг да бъде комплициран под надзор и дефицитът да е към 3%. Никой не споделя, че не би трябвало да има недостиг. Въпросът е да бъде в рационални граници. На последващо място са парите от Плана за възобновяване - те би трябвало да дойдат и да бъдат вложени, а промените, свързани с тях, би трябвало да бъдат направени. Без такива оправдания, че в този момент е доста комплицирана политическата конюнктура.

Затова ли служебният кабинет не внася законопроектите по Плана за възобновяване?

Аз съм за това да бъдат задължени да ги внесат.

До седмица?

Да, аз съм за това да ги задължат. Парламентът е висш орган и може да задължи кабинета каквото реши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР