За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще

...
За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще
Коментари Харесай

Индийски компании инвестират в проекти в България 55 млн. долара


За реализацията на планове в кратковременен проект индийски компании ще влагат у нас над 55 млн. щатски $. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-индийски бизнес конгрес в София. На церемонията участва и посланикът на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур, заместител – ръководителят на Българската комерсиално – промишлена палата Георги Стоев, ръководителят на Балканско-индийската бизнес асоциация Красимир Ангелов и други

„ За нас Индия е значим стопански сътрудник в Азиатския район. Показателно за капацитета и взаимния интерес е непрекъснатият растеж на стокообмена и на българския експорт. За последните 10 години двустранният стокообмен се е нараснал близо 3 пъти – от 79 млн. щ.д. през 2006 година на 215 млн. щ.д. през 2016 година “, сподели зам.-министър Манолев. Като образци за сполучливо осъществени планове в страната ни бяха посочени тези на „ Намдхари Сийдс “ (Namdhari Seeds) в региона на земеделието, „ Елдер Фармасютикълс “ (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната индустрия, „ Синегранд “ (Cine Grand) в киноиндустрията и други

„ Предимствата на ИТ и аутсорсинг бранша у нас също са оценени от индийските вложители “, добави Александър Манолев. От 2008 година до в този момент компанията " Съдърланд Глобал Сървисиз “ (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 чиновници работят в офисите на компанията в България и обслужват европейския пазар на водещи международни компании на повече от 16 европейски езика, стана ясно по време на събитието. Друг сполучлив образец е този на компанията „ Феуджи “, която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София при започване на тази година. Понастоящем за индийската компания в София работят към 50 души, като до края на 2017 година се възнамерява броят на назначените експерти да доближи 100 души, с вероятност до 2019 година в него да работят 300 индивида.

„ Много български компании също имат капацитет да осъществят планове в Индия “, акцентира заместник-министърът. По думите му следващо доказателство за това е сполучливото включване на България в акцията „ Направи в Индия “, инициирана от индийското държавно управление. Нейната цел е привличане на директни задгранични вложения в индустриалния бранш на страната. Няколко български компании към този момент са осъществили капиталови планове в Индия и оперират сполучливо на индийския пазар в региона на интернет технологиите, пакетирането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични артикули и други Работи се и по огромен план в региона на възобновимите източници на сила, стана ясно от неговото изявление.

Посланик Капур добави, че сред България и Индия има доста положителни връзки на политическо равнище, само че към момента не е употребен целият капацитет в икономическата сфера. Тя акцентира, че момента е извънредно подобаващ за това и сходни начинания са значими, с цел да се надгради позитивната наклонност, която имаме през последните години в двустранните ни търговски връзки.

В рамките на събитието бе подписан и Меморандум за съдействие сред ръководителя на Балканско-индийската бизнес асоциация Красимир Ангелов и изпълнителния шеф на ECSEPC Д.К. Сарийн.

Индийската бизнес делегация, която е на посещаване в страната ни, е образувана от Индийския съвет за поощряване износа на електроника и компютърен програмен продукт (Electronics and Computer Software Export Promotion Council – ECSEPC) – конструкция, финансирана от Министерството на търговията и промишлеността на Индия, и от индийския клон на записаната в София Балканско-индийска бизнес асоциация (БИБА). ИТ делегацията се управлява от изпълнителния шеф на ECSEPC Д.К. Сарийн и включва 4 компании. Останалата част от бизнес делегацията, която съставлява 5 компании, е образувана от БИБА. Предприятията в нейния състав оперират в областта на опазването на здравето и земеделието. Предвижда се в границите на престоя си в България индийската делегация да посети и „ Международния механически панаир - 2017 “ в Пловдив.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР