За разлика от миналото, днес човек може да се сдобие

...
За разлика от миналото, днес човек може да се сдобие
Коментари Харесай

Как да си отгледаме рептил у дома?

За разлика от предишното, през днешния ден човек може да се снабди с съвсем всяко животно, което изиска за домакински любим. Страхът от незнайното се заменя от учудване и респект, когато се докоснем до екзотичния свят на рептилите.

Рептилите, по-често наричани влечуги, изискват също толкоз грижи, колкото и всички останали домашни животни. За домашни условия въпреки всичко е целесъобразно да заложите на някои от кротките и неотровни типове рептили.

На 21 октомври в Съединени американски щати означават Дена за отбрана на рептилите, по тази причина датата е добър миг да поговорим за това какво и по какъв начин ще ви е нужно, в случай че решите да си вземете подобен другоземен домакински любим.

Най-често избирани са игуаните, хамелеоните и костенурките. Змиите също се харесват, само че не са горещо препоръчвани. Много хора изпитват смут при близка среща със змия и могат да получат действително психологично разстройство или инфаркт.

В дома влечугото се отглежда в терариум. Размерът му би трябвало да е съгласуван с животното, което ще поставите в него. Той би трябвало да има уместно осветяване и отопление, което за рептилите би трябвало да се поддържа в рамките на 25-30 градуса.

За някои от тези скотски типове като игуаните да вземем за пример е нужна и UV-лампа. Тя е нужна за снабдяване на нужната им доза UV-лъчи. За уравновесеното произвеждане на калций и витамин D спомага и честото, само че не прекомерно излагане на слънце.

 Костенурки

Терариумът на рептила би трябвало да е по този начин оборудван, че да се приближава оптимално до естествената му среда. Подходящата настилка е тази от изкуствена или същинска трева.

Храненето на рептилите още веднъж зависи от типа им. Хамелеоните да вземем за пример най-вече обичат щурци, които обаче са много скъпи. От друга страна, на тези животни са им неразрешени соята, спанакът и броколито, защото съставките в тях блокират синтеза на калций. Други животни като игуаните пък не би трябвало да ядат месо. Те похапват главно плодове и зеленчуци.

Ако въпреки всичко решите да отглеждате змии, с цел да спестите средства, ще е най-добре да се насочите към развъждането и на храната им. Люспестите домашни любимци от по-студените ширини изпадат в хибернация или така наречен зимен сън. Поради това през студените месеци е належащо да им бъдат обезпечено подобаващи условия, ковчеже с торф и мъх, в които да се заровят. Температурата в помещението би трябвало да е сред 3 до 10 градуса.

След зимния сън животните би трябвало да се захранят с прясна храна. Събуждането става последователно напролет, като се стартира с изнасянето им на топло и слънчево място. Не ги насилвайте да ядат – костенурките да вземем за пример възстановяват апетита си чак след седмица.

 Игуана

За положителното физическо положение на влечугите е нужно да ги пускате на независимост отвън терариума понякога. Това обаче може да е много неуместно, в случай че отглеждате змия.

Размножаването на рептили в домашни условия не е невероятно, само че е по-трудно, в сравнение с при елементарните любимци. Някои хора обаче се насочват към рептилите точно поради поколението им. По-голямата част от тях се развъждат посредством яйца. За да се излюпят обаче, елементарната домашна температура не е задоволително висока.

Поради това яйцата могат да се загреят в допълнение с лампа. За опазване на влажността пък се употребява ковчеже с торф, покрито със стъкло. Добре е размножителният развой да се следи взаимно и от ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР