За разлика от майка си, която неочаквано стана кралица само

...
За разлика от майка си, която неочаквано стана кралица само
Коментари Харесай

10 неща, които ще се случат, когато принц Чарлз стане крал

За разлика от майка си, която ненадейно стана кралица единствено на 25 години, откакто татко ѝ - крал Джордж VI, умира ненадейно, 72-годишният принц Чарлз прекара целия си живот в подготовка да носи короната.

Реално той е най -дълго чакащият явен правоприемник и ще бъде най-старият английски монарх, който в миналото е заемал трона (което към момента не е несъмнено по кое време ще се случи).

Въпреки че кралица Елизабет II е на 93 години и е най-дълго ръководещият английски монарх, в нейното семейство могат да се похвалят с дългоденствие: татко ѝ е умрял млад, само че майка ѝ е доживяла до 101 години.

Има и вид, в който принц Чарлз би могъл да стане крал по-рано от предстоящото. Ето другите сюжети, които могат да се разиграят, когато обичаната кралица си отиде - или може би даже преди този момент.

Кралицата може да е към момента жива, когато принц Чарлз стане крал

В английската преса се въртят клюки, че с напредването на възрастта на кралицата тя може да съобщи короната на сина си, който е изцяло подготвен да поеме всички отговорности на монархията, до момента в който тя е към момента жива.

Но има доста аргументи, заради които кралица Елизабет в никакъв случай няма да се откаже от трона. Историци считат, че е малко евентуално кралицата да се отдръпна публично или пък принцът на Уелс публично да поеме купата регент.

Ако се съпостави с други по-стари европейски монарси, които са абдикирали през последните години, излиза наяве, че те са положили клетва посредством всемирски церемонии, а не посредством религиозна гала, каквато е била тази на кралицата през 1953 година, която съдържа свещени обети.

Практически казано, „ кралицата е суверен на 16 елементи на Британската общественост и не всички имат публични разпореждания за регентство “. Регентството може да усложни назначението на нови генерал-губернатори в някои елементи на Общността.

Ако кралицата е недееспособна, принц Чарлз ще стане регент

В случай че кралицата не може да извършва отговорностите си, да вземем за пример при положение на тежко заболяване, ще бъде обещано регентство на принц Чарлз.

Според Конституционния отдел на Училището за обществена политика на Лондонския университет (UCL) се изискват медицински доказателства и три от следните лица би трябвало да се съгласят да разгласят суверена за некадърен: брачна половинка на кралицата, лорд-канцлера, ръководителя на Камарата на общините, лорд-главния арбитър и ръководителя на Апелативния съд на Англия и Уелс.

Но това не е най-вероятният сюжет. Кралицата ще резервира купата си и избрани кралски отговорности, до момента в който синът ѝ - принцът на Уелс, поеме по-голям брой нейни обществени задължения и ще има повече глас при взимане на решения.

След гибелта на кралица Елизабет принц Чарлз незабавно ще стане крал

Когато кралица Елизабет почине, принц Чарлз ще стане крал. Групата съветници на суверена, известна като Тайния съвет, ще се съберат в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, с цел да признаят публично прехода и да провъзгласят Чарлз за монарх.

След това кралят ще даде клетва да резервира Църквата на Шотландия (това е по този начин, тъй като суверенът е единствено глава на Английската черква, а не на презвитерианската черква в Шотландия). След това Народното събрание ще бъде събран, а неговите членове ще положат клетва за честност.

Принц Чарлз може да не е крал Чарлз

„ Чарлз “ беше забавен избор за кралица Елизабет да назова своя предстоящ правоприемник, защото първите двама крал Чарлз са свързани с Английската революция от 17-и век, когато монархията е свалена за първи и единствен път в английската история. Чарлз I е обезглавен,а и Чарлз II заема трона.

Но Елизабет, която резервира името си като кралица, в действителност прави необикновен ход. Повечето английски монарси трансформират имената си, когато заемат трона. Например първото име на кралица Виктория е Александрина. Принцът на Уелс е прочут от обществото като принц Чарлз през целия си живот, тъй че е допустимо той да резервира Чарлз като царско име, трансформирайки го в крал Чарлз III.

Чарлз също има опция да избере едно от вторите си имена. Ако трябваше да избере Джордж, той щеше да бъде Джордж VII, а внукът му принц Джордж от Кеймбридж евентуално ще стане Джордж VIII.

Камила може да е кралица

Въпреки че не постоянно изглеждаше евентуално, сега чувството измежду кралските наблюдаващи е, че Камила ще бъде наречена Queen Consort. „ Колкото по-дълго двойката е омъжена преди възкачването на Чарлз на трона и колкото по-голям е общественият профил на Камила, толкоз по-вероятно е тя да бъде публично оповестена за кралица, когато Чарлз стане крал “, споделя Харис.

Камила има право да бъде принцеса на Уелс като брачна половинка на принца на Уелс, само че вместо това употребява друга от купите си - херцогиня на Корнуол, защото купата на принцеса на Уелс е тясно обвързвана с първата брачна половинка на принц Чарлз - Даяна.

Всички погледи ще бъдат ориентирани към принц Уилям

Когато Чарлз стане крал, принц Уилям ще поеме нови трофеи, в това число обичайния жанр, даден на чакащия крал. Уилям става херцог на Корнуол, когато Чарлз става крал, и ще бъде принц на Уелс.

Тъй като татко му към този момент е в преклонна възраст, може не след дълго принц Уилям самичък да заеме трона. Очаква се да има огромен публичен интерес към Уилям и Катрин - херцога и херцогинята на Кеймбридж, и по какъв начин Уилям ще се приготви да поеме трона.

Чарлз евентуално ще бъде по-откровен монарх

Предполага се, че суверенът е над политиката, само че принц Чарлз е ненапълно въстаник в склонността си да показва вижданията си по обществени и екологични проблеми. За разлика от кралицата, коят заобикаля обществено да показва мощни отзиви, Чарлз е прочут труженик по разнообразни на тематики, в това число биологично земеделие, архитектура и стабилно развиване.

Изменението на климата и опазването на околната среда са основни политически въпроси през 21-и век и Чарлз сигурно няма да бъде безпристрастна фигура по тези тематики, защото възгледите му са добре известни.

Монархията може да се свие

Друга смяна, която принцът на Уелс може да направи е да редуцира монархията във връзка с броя на кралските особи, които интензивно извършват публични отговорности. При ръководството му ще има мощен фокус върху близкото семейство на монарха - неговите синове, снахи и внуци - и по-малко социална роля за разширеното кралско семейство.

Обликът на Англия ще бъде друг

В сходство с естествените промени, които се случват, когато нов английски монарх заеме трона, в Обединеното кралство ще бъдат явни разлики, в това число формулировката на националния химн. Вместо „ Бог да пази кралицата “, формулировката на националния химн ще бъде „ Бог да избави краля “.

Официалният уеб страница на кралското семейство декларира, че макар че няма упълномощена версия на националния химн, „ думите са въпрос на традиция... замествайки Queen с King, където е уместно.

Кралският монограм, който се появява на емблематичните червени пощенски кутии в Англия, ще се промени от ER за „ Елизабет II Реджина “ с новата кралска абревиатура. Но това ще се случи, единствено когато се прибавят нови пощенски кутии; старите няма да се трансформират. Освен това новите печати и банкноти ще носят лика на краля.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР