За разлика от есента на 2022, сега в България има

...
За разлика от есента на 2022, сега в България има
Коментари Харесай

България: има признаци за раздвижване


За разлика от есента на 2022, в този момент в България има индикации за известно оживление. Дали страната ще успее напролет да излезе от безизходицата? От Петър Чолаков.

Индикации за оживление напролет?

Третият мандат, който даде за четвърти път на, е халосен патрон. Той наподобява жертван на крах.. Докато още в нощта на изборите на 2 октомври 2022 бе съвсем несъмнено, че животът на 48-ото Народно събрание ще бъде къс, през днешния ден в партийната система има индикации за известно оживление. Ако тези процеси се развият, има възможност да се прекъсне нишката от ялови парламенти. Вместо изборите да ни поднесат " още от същото ", може да излезе от спиралата на политическата невъзможност.
Редакцията предлага
Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " дружно?

Първият фактор е политическото инженерство. Някои от плановете са нови, други са размразени остарели. Някои наподобява ще са със независима легитимност, а други - по-скоро патерици на досегашните играчи.

През предишния уикенд " Спаси София "  се учреди като политическа партия. Вече е ясно, че, Демократична България и " Спаси София "  разговарят за взаимни дейности на идните парламентарни и локални избори.

При всяко положение трябва да се стартира от постигането на единодушие към цели и цели, да се посочи каква работа има да се прави и след това да се търсят хора за нея. Това е изключително значимо, тъй като " реденето "  на листите може да бъде препъникамък пред взаимните старания.

Несериозно е занапред, без електорални проучвания, да се правят оценка възможностите на " Спаси София " на изборите. Съвсем не е несъмнено също по този начин, че политическата математика ще работи в интерес на обединяване сред Политическа партия, и " Спаси София ". Ефектът може да е синергичен, само че може и да не е.

Новости към Национална движение „Симеон Втори", президента и ГЕРБ?

Заговори се и за възкресение на Национална движение „Симеон Втори" към проф. Огнян Герджиков, който през последните години работи под шапката на президента Радев. А кръгове към президентството настойчиво загатват за нов план, в който президентът се кани, сякаш завоалирано, да вгради сянката си. Не би било изненада в случай че и са решили да заложат на същото - с цел да си проправят път още веднъж до изпълнителната власт. Едно е ясно: време за нови планове има. Два месеца и половина са задоволително за следващия харизматик да активизира хората, изключително в случай че се употребява непозната партийна регистрация.

Политическите кавги и резултатът, който те имат върху сегашните участници, са различен фактор.

Аферата " Нексо "  например може да помрачи вероятностите пред Политическа партия и Демократична България, в случай че се употребява ловко от техните политически съперници. Ако се окаже обаче противното - наложи се усещането, че нападките против самотната " двойка на смяната "  са злонамерени и голословни - атаките може да активизират тези обединения и даже да им завоюват нови поддръжници.

Кой къде е?

Около два месеца и половина преди съвсем сигурните нови парламентарни избори, ГЕРБ и " " наподобяват в най-хубав тонус. Движение за права и свободи са повече или по-малко константа. БВ наподобява са отблъснали гласоподаватели с реверансите си във всички направления и може би няма да намерят място в 49-ото Народно събрание.

Логично е ерозията в Българска социалистическа партия да продължи. Нейното управление наподобява тихомълком е давало зелена светлина на българското оръжие за Киев, само че пък шумно се прегърна с ГЕРБ и в хартиената коалиция и най-вероятно отново ще опропасти мандата за сформиране на кабинет.

Задачите пред новия кабинет

Януари, понеделникът на годината, наподобява зареден с политически очаквания, за разлика от меланхоличния октомври. Но, даже да стане факт, сама по-себе си, появяването на ново болшинство, способно да роди постоянно държавно управление, не е мотив за наслада. Въпросът е какви ще са неговите полезности и цели. То може да запретне ръкави и най-сетне да организира правосъдната промяна, да одобри законите по ПВУ, да приготви участието на България в еврозоната (вече е ясно, че 1.01.2024 е нереалистичен период и закъснение ще има - въпросът е с колко), да се погрижи истински за енергийната самостоятелност и сигурност на страната. Но може да се случи и друго: дълго чаканият постоянен кабинет да се захване да обновява и доизгражда кулисите на фасадната народна власт.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР