За разделена Либия катастрофалните наводнения се превърнаха в обединителен вик за единство

...
Катастрофалните наводнения, които убиха повече от 11 000 души, насърчиха
Коментари Харесай

Катастрофалните наводнения, които убиха повече от 11 000 души, насърчиха националната солидарност сред либийците, отдавна управлявани от противопоставяне правомощия

От HAZEM TURKIA Associated Press и ДЖАК ДЖЕФИ Associated Press 17 септември 2023 г., 1:54 AMFacebook, базираният в Бенгази клиничен диетолог каза, че приятели и непознати вече обещават финансова и материална подкрепа.

„Това е за основни нужди като дрехи, храна и настаняване“, каза ел-Герби.

За много либийци колективната скръб за повече от 11 000 загинали се е превърнала в вик за национално единство в страна, поразена от 12 години конфликт и разделение. На свой ред трагедията засили натиска върху водещите политици в страната, смятани от някои за архитектите на катастрофата.

Богатата на петрол страна е разделена между съперничещи администрации от 2014 г., с международно признато правителство в Триполи и съперничеща власт на изток, където се намира Дерна. И двете са подкрепени от международни покровители и въоръжени милиции, чието влияние в страната нарасна, след като подкрепеното от НАТО въстание от Арабската пролет свали автократичния владетел Моамар Кадафи през 2011 г. Многобройни инициативи на ООН за преодоляване на разделението се провалиха.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">В ранните часове на 11 септември два язовира в планините над Дерна се спукаха, изпращайки стена от вода на два етажа в града и помитайки цели квартали в морето. Най-малко 11 300 души бяха убити и още 30 000 бяха разселени.

Последва изблик на подкрепа за хората от Дерна. Жители от близките градове Бенгази и Тобрук предложиха да приютят разселените. В Триполи, на около 1450 километра (900 мили) западно, болница каза, че ще извършва безплатни операции за всички пострадали при наводнението.

Ali Khalifa, масло работник на сондаж от Завия, западно от Триполи, каза, че неговият братовчед и група други мъже от квартала му се присъединиха към конвой от превозни средства, който се насочваше към Дерна, за да помогне в усилията за оказване на помощ. Дори местният скаутски отряд участва, каза той.

Настроенията бяха споделени от 50-годишния Мохамед ал-Харари.

„Раната или болката от случилото се в Дерна нарани всички хора от Западна Либия до Южна Либия до Източна Либия", каза той.

Бедствието насърчи редки случаи на противоположни администрации, които си сътрудничат, за да помогнат на засегнатите. Още през 2020 г. двете страни бяха в тотална война. Силите на генерал Халифа Хифтер обсадиха Триполи в една година неуспешна военна кампания, за да се опитат да превземат столицата, убивайки хиляди.

„Дори видяхме някои военни командири да пристигат от съюзническата военна коалиция на Триполи в Дерна, показвайки подкрепа“, каза Клаудия Газини, старши Анализатор за Либия в International Crisis Group.

Но разпределението на помощта в града е силно неорганизирано, като минимални количества доставки достигат до засегнатите от наводненията райони в следващите дни бедствието.

В цялата страна бедствието също извади на показ недостатъците на разпокъсаната политическа система на Либия.

Докато млади хора и доброволци се втурнаха да помогнат, „имаше известно объркване между правителствата на изток и запад“ какво да правят, каза Ибрахим ал- Сунуиси, местен журналист от столицата Триполи.

Други хвърлиха вината за спуканите язовири върху правителствени служители.

В доклад на държавна одитна агенция през 2021 г. се казва, че двата язовира не са били поддържани въпреки отпускането на повече от 2 милиона долара за тази цел през 2012 г. и 2013 г. С наближаването на бурята властите казаха на хората — включително тези в уязвими райони — да останат на закрито.

„Всеки отговорен носи отговорност“, каза Нура ел-Герби , журналист и активист, който е роден в Дерна и също е братовчед на ел-Герби, който отправи призива за дарения онлайн. „Следващият потоп ще бъде над тях.“

Трагедията следва дълга поредица от проблеми, породени от беззаконието в страната. Съвсем наскоро, през август, избухнаха спорадични боеве между две съперничещи си милиции в столицата, убивайки най-малко 45 души, напомняне за влиянието на измамническите въоръжени групи в Либия.

Под натиск главният прокурор на Либия ал-Седик ал-Сур каза в петък, че прокурорите ще отворят досие за срутването на двата язовира и ще разследват властите в Дерна, както и предишни правителства.

Но политическите лидери на страната досега са отклонявали отговорността. Премиерът на либийското правителство в Триполи, Абдул-Хамид Дбейба, каза, че той и неговите министри са отговорни за поддръжката на язовирите, но не и за хилядите смъртни случаи, причинени от наводненията.

Междувременно говорителят на източната администрация на Либия Агила Салех каза, че наводнението е просто несравнимо природно бедствие. „Не казвайте „Само ако бяхме направили това, само ако бяхме направили онова“, каза Салех на телевизионна пресконференция.

Когато операцията по спасяване и възстановяване в Дерна е завършена, предстоят други обезсърчаващи задачи. Остава неясно как либийските власти ще върнат домовете на голяма част от населението си и ще го възстановят.

Ел-Герби, която оттогава затвори страницата за дарения, за да насърчи хората да дават директно на Червения полумесец, каза, че двама от чичовците й са на път от Дерна до Бенгази, с потенциално десетки хиляди други, които правят същото пътуване.

„Те нямат работа, не знаят къде да живеят, дори какво да ядат“, каза тя.

___

Джефри допринесе за този доклад от Лондон.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР