За професията на пожарникаря, библиотекаря, психолога, преподавателя и много други

...
За професията на пожарникаря, библиотекаря, психолога, преподавателя и много други
Коментари Харесай

За тайните на различни професии научиха деца от Асеновград

За специалността на пожарникаря, библиотекаря, психолога, преподавателя и доста други научиха по време на лятната занималня за деца, наречена " Ваканция в библиотеката ". Програмата за малчугани от Асеновград се организира в продължение на няколко седмици в Градска библиотека " Паисий Хилендарски ".

Заниманията стартираха с презентация за Испания и испанските просвета, обичаи, национални ястия и фестивали. Деца от разнообразни възрасти слушана и гледаха с интерес презентацията, която бе изнесена от лекар Атанаска Маджарова - лекар по социология, преподавател по " Философски цикъл " в пловдивско учебно заведение и учител по испански език в езиков център. След като завърши лекционната част, учениците трябваше да разгадаят и намерят в приготвената " чорба от букви " на испански език плодовете и ученическите принадлежности от видеа, които бяха изгледали преди този момент. Присъстващите се потопиха в ритъма на испанската музика и фламенкото. " Мисията на преподавателя е да бъдеш образец и модел за обучение и отдаденост към новото, да учиш непрестанно, да искаш да се обогатяваш и най-важното е да умееш и да искаш да предаваш знанията и уменията си и на другите ", показа за Actualno.com лекар Маджарова.

От Христина Вълчанова пък малчуганите се срещнаха с специалността на археолога. Гостът срещна малчуганите с тайните на Харамийската дупка. Това е най-старото пещерно светилище в Родопите, което е ситуирано край село Триград, община Девин. Малките откриватели научиха и с какви материали и принадлежности борави всеки археолог когато е на експедиция. След презентацията, за малчуганите бяха готови няколко задания и те трябваше да работят в екип. Една от тях бе да разграничат антични от модерни предмети.

Професията на банкера пред дребните асеновградчани показа Елка Беличева - чиновник в банка. Тя срещна децата с първите банкови институции в България. Съобщи им и какъв брой на брой са банките у нас. Децата видяха остарели книжни пари, които са били в приложимост преди доста години, само че през днешния ден нямат стойност. След презентацията малчуганите трябваше да отговорят на няколко въпроса, измежду които да посочат какво значи разход, приход, заем, трудово заплащане, банка и други термини от сферата на стопанската система. Елка Беличева даде и скъпи препоръки за икономисване на пари. Децата научиха къде са зародили първите банки и първите банкноти и монети.

Професията на физика показа Зара Касапетева пред участниците във " Ваканция в библиотеката ". Малчуганите научиха голям брой любопитни обстоятелства и схванаха с какво се занимава един физик. Касапетева беше подготвила шест забавни физични опита, в които децата и участваха интензивно. Интересните опити бяха свързани с разнообразни закони на физиката. Видяха по какъв начин се случва покачване на хартийки с химикал. Включиха се в опит с вода и зехтин, смесени в една чаша, в която децата пускаха разнообразни предмети, с цел да видят кой остава на повърхността и кой потъва. Надуване на балон от реакция на сода и оцет, балон, който не се пука от пламък на свещ и опит със свещ, чаша и купичка с вода, при който водата се качва в чашата и купичката остава суха също приковаха вниманието на подрастващите. След опитите, за децата бяха готови и две видеа. На тях бяха показани звуците, които издават другите планети от Слънчевата система, и необятният космос. После малчуганите трябваше да проявят креативност и да развихрят въображението си. Гост-физикът им разпореди задачата да нарисуват вятъра, Слънчевата система и по какъв начин те си ги показват.

Крум Сираков описа на асеновградчани за аквокатската специалност. Той е юрист по специалност, само че откривател на пещери в свободното си време. Човек с авантюристичен дух и изследовател на мощни чувства. Той срещна децата с пещерите и неговите пещерни експедиции в Алпите на територията на Австрия. Гостът описа за тестванията, трудностите и заплахите, а които се е сблъсквал в своите експедиции. От него децата научиха, че планинската верига " Алпи " е най-богатата на пещери в Европа и света. Голяма част от тях към момента не са изследвани и картографирани. Малчуганите разгледаха и съоръжение за експедиции и най-въодушевени останаха от каската, която е наложителна част от оборудването на всеки пещерняк. Друго, което би трябвало да носи в планината всеки, тръгнал за по-дълго време, са хранителни артикули от първа нужда, аптечка, топли облекла, здрави въжета.

С специалността на музейния чиновник срещнаха децата представители на Исторически музей Асеновград - Надя Янкова и Атанаска Андонова. Те показаха презентация, в която ни срещнаха с работата на музеолога, за неговите отговорностите и функционалности. Музейните чиновници споделиха усещанията си и от галерия, провокирала възторг измежду асеновградчани и открита публично в навечерието на Международния ден на дамата - 8-ми март. Експозицията носи името " Тази вечер аз съм хубава ", а откриването й мина при засилен интерес, от страна на асеновградчани. Надя Янкова изясни на малчуганите и за процеса прослънчване на разнообразни покривки, мокети и килими, които се съхраняват в сандъци, и за какво е значим той. Тя показа също по какъв начин се инвентират музейни експонати. Децата видяха същинска носия от асеновградския край и предмети от праисторията.

Професията на зъболекаря бе показана от денталния доктор лекар Магдалена Господинова. Тя даде скъпи препоръки на дребните посетели за това, по какъв начин да се грижат за зъбите си. Доктор Господинова прочете любопитни обстоятелства и уточни кои са нездравословните и потребните храни за здравето на зъбите. Гостът сподели на децата по какъв начин да ги почистват вярно, какъв тип паста, в какво количество се поставя върху четката и какъв брой минути е оптималното време за тяхното миене. Малчуганите схванаха по какъв начин пораждат кариесите и какво съставляват силаните. Изненада за децата от " Ваканция в библиотеката " в Асеновград бе писмо от Феята на зъбките. Малките асеновградчани имаха опцията да видят от близко макети на зъби.

Сред гостите в лятната стратегия на бе и първата подгласничка на " Мис Асеновград 2019 година " - Таня Александрова. Този път тя гостуваше със своята специалност на магистър-фармацевт. Таня Александрова описа по кое време е зародила и кой е " бащата " на фармацията, в кой град е открита първата българска аптека, по какъв начин се става магистър-фармацевт, кои са най-големите провокации, пред които се изправят фармацевтите, какви професионални благоприятни условия дава фармацията след дипломирането. Едно от скъпите послания за децата бе да схванат каква е разликата сред магистър-фармацевт и помощник-фармацевт. След презентацията всички присъстващи участваха в приготвянето на капки за нос. После малчуганите изгледаха видео на тематика " Защо избрах да изучавам фармация ".

Екатерина Чобанова - завършваща логика на психиката, разкри тайните на логиката на психиката пред участниците в лятната " Ваканция в библиотеката " в Асеновград. Тя показа какво работи психологът, с какви легенди и предрасъдъци е обвързана тази специалност и по какъв начин се усещат хората след посещаване при подобен експерт. Екатерина Чобанова изясни на подрастващите, че психологът не е нито служител на реда, нито вещател или преподавател, нито е вълшебник и не всичко му се получава с вълшебна пръчица. Тя описа, че той е просто човек като всички останали и изпитва същите страсти и терзания като другите. Чобанова увери децата, че да посещаваш психолог не е ужасно, нито е уязвимост. Напротив - това вършат хората, които желаят да подобрят живота си в някакъв аспект. За децата Екатерина Чобанова бе подготвила две игри. Тя им раздаде прочувствени карти, като всеки един от малчуганите трябваше да нарисува своите страсти в този миг. Тази игра ще помогне за самото себеизразяване на децата и ще им покаже, че не е толкоз ужасно да назоваваш страстите си или да кажеш по какъв начин се чувстваш. " Защото знаем, че постоянно, ние хората, ги прикриваме и потискаме, а това може да ни разболее ", изясни психологът. Освен това, всички дружно играха и на " негоден телефон ", само че с придвижвания, вместо с думи. " Интересното беше, че още първоначално телефонната линия прекъсна и се получиха доста странни придвижвания ", показа Чобанова. Целта на тази игра бе да покаже на подрастващите, че не всички е по този начин, както наподобява първоначално и доста постоянно крайният резултат е напълно друг.

Децата от лятната занималня в библиотеката на Асеновград се срещнаха и с специалността на пожарникаря. Гости за задачата бяха младши контрольор Антон Грънчовски и контрольор Стефанов от Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в града. Те показаха презентация, в която описаха с какво се занимава един пожарникар и какви са отговорностите му. Двамата инспектори демонстрираха и обясниха детайлности за оборудването, което е належащо да има във всяка една пожарна кола. Разказаха за това, какъв брой сложна и рискована е специалността им, тъй като те рискуват живота си, с цел да избавят хора, животни и имущество. Инспектор Стефанов напомни на децата кой е единният европейски телефонен номер при незабавни случаи, на които всеки може да звънне и да показа за зародил пожар или злополучие. Номерът е 112. Пожарникарите подчертаха, че не трябва да се вършат смешки на незабавния телефон, тъй като, до момента в който пожарната препуска по подаден някакъв подправен, някой през това време може в действителност да има потребност от помощ. След презентацията и значимите препоръки младши контрольор Грънчовски облече пред децата защитното облекло, което би трябвало да има всеки един пожарникар. То се състои от предпазен костюм, каска, манометър, противогаз и специфични пожарникарски ботуши с незалепващо покритие. Целият екип тежи към 30 кг. " Пожарникарят освен гаси пожари, само че се отзовава и на други сериозни обстановки, които могат да настъпят. Най-ценното от специалността ни е удовлетворението от свършената работа. Когато сасим нечий живот, имущество и така нататък ", показа пред Actualno.com контрольор Стефанов. Той добави, че децата, които желаят да станат пожарникари, би трябвало да бъдат положителни възпитаници и наложително би трябвало постъпват самоуверено във всяко свое начинание. Накрая всички деца имаха опцията да се снимат с облеклото на пожарникаря.

В заключителния стадий от представянето на специалностите се включи и шефът на Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград Милена Марковска. Тя показа презентация на тематика " Най-необичайните и красиви библиотеки в света ". Децата се срещнаха с библиотечни институции, построени в причудливи форми и впечатляваща архитектура. Целта бе децата да се срещнат с най-древните складове на книги и най-старите библиотечни институции по света. Презентацията разказа функционалностите на библиотеките, като се уточни, че те са място за завършения. Милена Марковска описа и историята на асеновградската библиотека, която до преди няколко години е била най-голямата градска на Балканския полуостров. Марковска разкри пред децата, че по-голямата част от библиотеката в Асеновград се намира подземен. И първият етаж, на който се намира фоайето, в действителност е трети.После всички малчугани се срещнаха с техниката book folding (сгъване на книги). Посетителите в занималнята създадоха разнообразни фигурки от остарели четива. Всички те вдъхнаха втори живот на остарели списания и книги. " Професията на библиотекаря е една от най-интересните. Както библиотеките са насочени към новите технологии, които непрекъснато се развиват, по този начин и библиотекарите би трябвало непрестанно да израства и да учи, с цел да отговори на актуалните потребности. Преди време се смяташе, че тази специалност и библиотекит еще изчезнат, само че се случи тъкмо противоположното. Те откриха своето ново място измежду обществото и в днешно време библиотеките, които демонстрираме, в това число употребяват и роботи, които да обслужват хората. А и към този момент ролята на библиотекаря е доста по-различна от тази, която е била в средновековието. Затова съм безусловно уверена, че това е една от най-важните специалности на бъдещето и бих се радвала, в случай че повече деца се възпламенят по нея, макар че е и една от най-нископлатените, тъй че човек би трябвало да работи от сърце и душа ", сподели в умозаключение за Actualno.com Милена Марковска.

През отминаващото лято в библиотеката на града бяха показани и доста други специалности. Тематичните занимания за другите специалности в Градската библиотека на Асеновград ще продължат и през идната година, защото през актуалната се радваха на засилен интерес от дребните асеновградчани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР