За президента Румен Радев е важно да се гарантира както

...
За президента Румен Радев е важно да се гарантира както
Коментари Харесай

Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

За президента Румен Радев е значимо да се подсигурява както конституционното право на избор на българските жители в идните избори за Народно заседание , по този начин и условия за опазване на тяхното здраве.

За това настоя президентът по време на срещата си в президентската институция със здравните управляващи проф. Костадин Ангелов, доцент Ангел Кунчев и проф. Красимир Гигов, отдадена за безвредното осъществяване на изборите, подбудено от обстановката с COVID-19.
 Радев стартира съвещания за почтени и безвредни избори
Радев стартира съвещания за почтени и безвредни избори

Инициативата е на президента

Радев подсети, че пандемията от ковид засегна всички публични процеси през 2020 година . Лекарите и медицинските експерти поставиха големи грижи, само че и със своите мнения влияеха върху всички сфери на обществено-политическия живот, уточни той.

Трябва да се научим да живеем с ковид, в това число да организираме и организираме избори , настоя президентът, съгласно който имунизацията няма да бъде фактор при провеждането на изборите.

Провеждането на изборите е предизвикателство както за управляващите, по този начин и за здравната система, тъй като изисква отчитане на редица фактори и редица значими ограничения , акцентира Румен Радев и подсети, че избори по време на пандемия се провели в редица други страни.

Президентът желае да стане ясно какво придвижване чакат здравните управляващи от броя на карантинира хора, които могат да гласоподават, какви здравни ограничения се плануват и по какъв начин ще гласоподават хората, които са в карантина и в изолираност.

Радев прикани здравните управляващи да оставят обратно всички политически аспекти, с цел да може да се изяснят медицинските аспекти на развиване на пандемията . Държавният глава желае от медицинските експерти да кажат по какъв начин ще се развие епидемията по месеци, по какъв начин ще повлияе имунизирането, ограниченията за отбрана и свободата, която хората ще имат по време на изборите.

Вицепрезидентът Илияна Йотова запита каква ще бъде организацията и акцията на самите избори . Според нея ще бъде необходим голям държавен запас за осъществяване на изборите. Каквито и промени да има, Йотова не е уверена, че не е добра концепция протоколът за изборите да бъде изваден в последния миг . Тя настоя от здравните управляващи да разкрият най-малко правната рамка за провеждането на изборите. Йотова не е сигурна, че има доста време до изборите, тъй като остава месец до същинската предизборна акция.

Вицепрезидентът запита още от всички ваксини, които страната ни е получила и съгласно контракта, които би трябвало да получи, задоволителни ли са, ще има ли смяна в реда на другите групи за имунизиране, ще има ли смяна в организацията и задоволителни ли са имунизациите . Йотова настоя да разбере още дали протоколът за изборите ще има задоволително контролни функционалности .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР