За празника: Музеи и безплатно паркиране в София. Музеите на

...
За празника: Музеи и безплатно паркиране в София. Музеите на
Коментари Харесай

За празника: Музеи и безплатно паркиране в София

За празника: Музеи и гратис паркиране в София. Музеите на София остават отворени в Деня на Съединението. Националният военноисторически музей ще изненада посетителите с безвъзмезден тур на 6 септември.
Военноисторическият музей ще напомни
движимости и обстоятелства от бурните събития отпреди 137 години.

Музеите в София ще работят със общоприетото си работно време в Деня на Съединението 6 септември, заяви Българска телеграфна агенция.

Желаещите да посетят Националния археологически институт с музей (НАИМ) към Българска академия на науките на ул. „ Съборна “ 2 ще могат да го създадат от 10.00 до 17.30 ч., с цел да прегледат краткотрайната галерия „ Българска археология “, която ще остане там до 18 септември. Експозицията, една от най-богатите и разнородни до момента, показва най-интересните находки от предишния археологически сезон.
Реално или в постерен тип в нея са
показани над 650 експоната от праисторията до Възраждането от повече от 70 обекта и 21 музея в цялата страна.

Сред проучваните места са пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Провадия, Порой, Суворово и Козарева могилала, надгробни могили от междинната бронзова ера при Изворово, Хасковско и от ранната желязна ера при Врабча, Пернишко, къснобронзовият некропол при Балей, елинистическата гробница в местността Таш хълм при с. Новград, античният Одесос, римските градове
Филипопол, Рациария, Августа Траяна, Алмус,
късноантичната цитадела при Якоруда, средновековните столици Плиска и Велико Търново, средновековният град Лютица и Кремиковският манастир. Сред най-впечатляващите находки са праисторически човешки фигурки и съдове от Провадия и Чирпан, златни украшения от междинната бронзова ера от Изворово, фибула във формата на гущер от Драгоман, златни бижута от Трапезица.

От Националния военноисторически музей (НВИМ) също оповестяват, че ще работят изключително, само че с нормалното работно време и входни такси. По мотив 137-годишнината от оповестяването
на Съединението екипът на НВИМ е подготвил безвъзмезден
тематичен тур от 11.00 и 14.00 ч. за своите гости. Те ще имат опция да се върнат обратно в предишното и да се срещнат с артефакти и истории, които пазят загатна за паметните дни на септември 1885 година

В празничния ден Националният политехнически музей ще работи от 9.30 до 18.30 ч., като продажбата на билети завършва в 17.30 ч. В общоприетото си работно време, от 10.00 до 18.00 ч. ще е отворен и музеят “Земята и хората ”. Със същия график ще работи и Регионалният исторически музей в столицата. Националният исторически музей в Бояна ще приема гости от 9.30 до 19.00 ч., а Националният природонаучен музей – от 10.00 до 17.00 ч.

Безплатно ще бъде паркирането в София на Деня на Съединението на България – 6 септември.

Зоните за почасово платено паркиране „ синя “ и „ зелена “ няма да работят в празничния ден, оповестиха от Центъра за градска подвижност.

Градският превоз в София пък ще се движи с празнично разписание.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР