За пръв път в Италия нейна гражданка се подложи на

...
За пръв път в Италия нейна гражданка се подложи на
Коментари Харесай

Италианка се самоуби с помощта на държавата

За пръв път в Италия нейна гражданка се подложи на асистирано самоубийство благодарение на националната здравна система. Това стана в град Триест, където жена на 55 години се самоуби в спалнята в дома си.

Тя можа да го направи, откакто доктор от локалните здравни служби даде в жилището ѝ необходимото лекарство. Тя го взела сама и без непозната помощ, с цел да сложи завършек на живота си. Самоубийството беше напълно „ за сметка " на локалната здравна каса.

Италианката страдала от прогресивно влошаваща се множествена склероза.

Зависела непрестанно от всевъзможни типове поддръжка за живота си, включително и за дишането си. Жената поискала достъп до асистирано самоубийство от страната още преди година. През ноември здравните служби на Триест изпълнили волята ѝ, заяви пред медиите асоциацията „ Лука Кошони ", съгласно която болната умряла на 28 ноември.

От години асоциацията се бори за правото на всеки субект да избира по какъв начин да почине.

„ Днес съм свободна. Би било същинско изтезание, в случай че нямах свободата да предпочитам ", написала пациентката, преди да почине.

Тя се възползвала от това свое право съгласно известната като „ присъдата Капато-Антониани " на Върховния съд от 2019 година Тя разрешава асистирано самоубийство благодарение на държавното опазване на здравето в случаите, когато пациентът се държи жив само благодарение на медицински апарати, и в случай че болестта му е необратимо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР